BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kreml: Putyin rendkívül fontos beszédet fog tartani

Az orosz elnök beszédet mond, és válaszol a résztvevők kérdéseire. A rendezvény a tervek szerint körülbelül két órán át tart.

Vlagyimir Putyin orosz elnök június 17-én, pénteken részt vesz a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő korábban kijelentette, hogy a fő esemény Putyin részvételével a fórum plenáris ülése lesz, amelyet pénteken tartanak meg. Az orosz elnök beszédet mond, és válaszol a résztvevők kérdéseire. A rendezvény a tervek szerint körülbelül két órán át tart – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

Peszkov szerint az elnök beszéde rendkívül fontos lesz. 

A gazdaságokat túszul ejtette a politika, és sok országban a politikusok óriási számú hibát követtek el a koronavírus közepette

– fogalmazott a Kreml szóvivője.

Screens show Russian President Vladimir Putin speaking during the St Petersburg International Economic Forum (SPIEF), at the ExpoForum convention and exhibition centre in Saint Petersburg, on June 15, 2022. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP)
Fotó: OLGA MALTSEVA / AFP

Jurij Usakov orosz elnökhelyettes a hét elején azt mondta újságíróknak, hogy Putyin a beszédében értékelni fogja a globális politika és gazdaság helyzetét, és megosztja a többpólusú gazdasági modell kialakításának lehetőségeit. 

Az orosz hírügynökség szerint néhány szokásos eseményt megváltoztatnak, például

nem kerül sor Putyin hagyományos találkozójára a globális hírügynökségek vezetőivel. Ehelyett katonai tudósítókkal, hírosztályvezetőkkel, valamint az orosz tévé, nyomtatott és internetes média vezetőivel találkozik. A találkozó nagy részét zárt ajtók mögött tartják.

Az orosz elnök továbbá találkozik Kaszim-Zsomart Tokajev kazah és Vahagn Hacsaturjan örmény elnökkel, valamint Milorad Dodikkal, Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagjával, ugyanakkor nem szerepel külön találkozó az úgynevezett Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság vezetőivel.

Peszkov korábban azt is közölte, hogy 

Putyin nem hirdet általános mozgósítást Oroszországban a szentpétervári fórumon 

– erről már a Pravda írt. Korábban a Bloomberg június 15-én magas rangú uniós forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió  első 100 napjában Oroszország elköltötte katonai potenciáljának nagy részét, így néhány hónapon belül le kell lassítania az offenzívát. A cikk emellett azt is írta, hogy az általános mozgósítás lehetősége is felmerült a Kreml részéről. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.