BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ukránoknak adná az orosz oligarchák vagyonát Liz Truss

A brit külügyminiszter szerint hazája ezzel a kanadai példát követné.

Követné Kanada példáját és elkobozná az országban található orosz eszközöket Nagy-Britannia, hogy a megszerzett javakat Ukrajnának adja – közölte hétfőn Liz Truss brit külügyminiszter a The Guardian szerint.

A politikus erről azelőtt beszélt, hogy felszólalt volna a svájci Luganóban tartott, Ukrajna újraépítéséről tartott konferencián, amelyen személyesen vagy virtuálisan szinte a teljes ukrán politikai vezetés is részt vesz.

LONDON, UNITED KINGDOM - JUNE 07: Liz Truss, the Secretary of State for Foreign, Commonwealth and Development Affairs, arrives in Downing Street to attend the weekly cabinet meeting in London, United Kingdom on June 07, 2022. Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency (Photo by Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency via AFP

Becslések szerint a háború kezdete óta több mint 120 ezer lakást romboltak le Ukrajnában, ami azt is jelenti, hogy 

a háborút követő újjáépítéshez milliárdokra lesz szükség.

A brit külügyminiszter a képviselőknek már a múlt héten is elmondta, hogy támogatja a befagyasztott orosz vagyontárgyak elkobzását és szétosztását az ukrán háború áldozatai között. Ehhez valószínűleg – bár nem szükségszerűen – törvényi változásokra is szükség van Truss szerint.

Az elkobzott eszközöket aztán vagy magánszemélyek, vagy az ukrán kormány kaphatja meg. Ugyanakkor jelenleg a gazdasági bűncselekményekről szóló törvény értelmében az orosz eszközöket Nagy-Britannia 56 napra függesztheti fel, amit később újabb 56 napra lehet meghosszabbítani. Ez alatt az időszak alatt a tulajdonosok semmilyen módon nem húzhatnak hasznot a zárolt vagyonukból.

A konferencián Truss várhatóan Ukrajna kulcsfontosságú partnereként prezentálja majd hazáját, rámutatva, hogy 

a brit kormány már felajánlott mintegy 1,5 milliárd dollárt az ukránok számára

 különböző multilaterális hitelgaranciák és több mint 100 millió font bilaterális támogatás formájában.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.