BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolják Ion Iliescut

A bíróság 2020-ban számos bizonyítékot kizárt, végül a legfelsőbb bíróság megismételt eljárást rendelt el.

Újra bíróság elé állhat Ion Iliescu volt román elnök és több magas rangú egykori román katonai vezető  a romániai 1989-es forradalom ügyében, miután három évvel ezelőtt a legfelsőbb bíróság szabálytalanságok miatt visszaküldte az ügyet az ügyészséghez.

Az ország legfőbb ügyésze, Gabriela Scutea szerdán tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a legfelsőbb bíróság észrevételeit figyelembe vették, és kijavították a korábbi vádemelés során elkövetett hibákat. Most ismét három személy ellen emeltek vádat, közöttük Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu egykori kormányfőhelyettes és Iosif Rus, a román légierő akkori vezetője ellen, 

akiket emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolnak.

Ion Iliescu
Fotó: Grigore Poepescu/AFP

Miután 2020 októberében a bíróság kizárta az ügyészség bizonyítékainak egy részét, köztük az 1989-es forradalom eseményeinek kivizsgálására az 1990-es években létrehozott szenátusi különbizottság jelentését, Voiculescunak és Iliescunak a bizottság előtt tett vallomásait, a Román Hírszerző Szolgálat előzetes állásfoglalását, a hadsereg több levéltári anyagát, valamint többtucatnyi sértett fél nyilatkozatát, a legfelsőbb bíróság 2021-ben elrendelte a bűnvádi eljárás megismétlését.

A vádlottaknak azt róják fel, hogy 1989. december 22. és december 30. között nyilatkozataikkal és döntéseikkel félrevezették a közvéleményt, indokolatlanul pánikot keltettek, és elterjesztették azt az álhírt, hogy terroristák támadták meg az országot. 

Ennek a katonai diverziónak köszönhetően hatalomra is kerültek, azonban a folyamat során 857-en életüket vesztették, 2382-en megsebesültek, 585 embert megfosztottak szabadságától.

A vád szerint  1989 decemberében, Nicolae Ceausescu kommunista diktátor elűzése után az állam politikai és katonai vezetését a Ion Iliescu vezette Nemzeti Megmentési Front Tanácsa ragadta magához, amely hatalmának legitimálása érdekében rémhírkeltéssel provokált ki fegyveres összetűzéseket. A jelenleg 92 éves politikus 1990–1996 és 2000–2004 között volt az ország elnöke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.