BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felszólították Oroszországot, hogy állítsa le a háborút, és vigye el katonáit a zaporizzsjai atomerőműtől

A háború leállítására és a zaparizzsjai atomerőmű demilitarizálására szólította fel Oroszországot az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Michelle Bachelet genfi sajtótájékoztatóján azt mondta, „a hat hónapja kezdődött orosz agresszió miatt 6,8 millió ukrán menekült külföldre, és további milliók az országon belül kényszerültek otthonuk elhagyására. A fél éve folyó harcok nemcsak az embereket, hanem a zaporizzsjai atomerőmű közelében a környezetet is súlyosan veszélyeztetik.” Bachelet az utolsó tájékoztatóját tartotta meg, mivel mandátuma lejárt.

Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

Az Emberi Jogi Főbiztosság (UNHCHR) adatai szerint az orosz támadás polgári halálos áldozatainak száma legalább 5587, és köztük csaknem ezer gyerek van. A sebesültek száma 7890. Michelle Bachelet felszólította a háborús feleket, hogy „folyamatosan és minden körülmények között tartsák tiszteletben az emberi jogokat és a nemzetközi humanitárius jogot”. A főbiztos a nemzetközi közösségtől azt kérte hogy „tegyen meg mindent a már bizonyított jogsértések felelőseinek megállapítása érdekében, hiszen tetteik egy része háborús bűncselekménynek is minősülhet”.

Lemodellezték, hogyan terjedne el Európában a zaporizzsjai erőmű radioaktív anyaga

Az ukránok azt szimulálták, hogy miként terjedne el Európában a zaporizzsjai erőmű radioaktív anyaga, ha incidens történne – videóval.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.