BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oroszország fokozhatja a támadásokat az ukrán függetlenség napján

Az amerikai külügyminisztérium Ukrajna területének elhagyására szólította fel állampolgárait. Az elmúlt napokban délen fokozódtak az orosz légicsapások.

Az Egyesült Államok értesülései szerint Oroszország újabb támadásokat tervez Ukrajna polgári infrastruktúrája és kormányzati létesítményei ellen, amelyek egybeeshetnek Ukrajna függetlenségének napjával – tudatta a Times.

Protest In Support Of Ukraine In Krakow
Fotó: Artur Widak

Washingtonban úgy gondolják, hogy a moszkvai erők valami „különösen csúnya dologgal” próbálkozhatnak Ukrajna szovjet uralomtól való függetlenségének 31. évfordulóján.

Aggódunk amiatt, hogy az orosz csapások továbbra is fenyegetést jelentenek a civil lakosságra és a polgári infrastruktúrára

 – áll az amerikai külügyminisztérium közleményében.

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége azt tanácsolta az országban tartózkodó amerikai állampolgároknak, hogy ha a biztonsági feltételek adottak, azonnal hagyják el Ukrajna területét az elérhető szárazföldi közlekedési lehetőségek segítségével.

Oroszország az elmúlt napokban légicsapásokat hajtott végre a déli frontvonalaknál, a Dnyipro folyó déli partján lévő zaporizzsjai atomreaktor környékén lévő több településen. Az atomerőmű közelében élő ukrán lakosok továbbra is attól tartanak, hogy a lövedékek eltalálhatják az erőmű hat reaktorának egyikét.

Természetesen aggódunk. Olyan, mintha egy puskaporos hordón ülnénk

 – mondta a hírügynökségeknek Alekszandr Lifirenko, a közeli Enerhodar város lakója.

Az amerikai hírszerzés nem tévedett, amikor előre megjósolta, hogy Oroszország háborút indít Ukrajna ellen, annak ellenére, hogy kezdetben sokan szkeptikusan vélekedtek Vlagyimir Putyin elnök szándékait illetően.

Zelenszkij hétfőn elmondta, hogy megbeszélést folytatott Emanuel Macron francia elnökkel minden lehetséges fenyegetéssel kapcsolatban, és felvette a kapcsolatot a világ több más vezetőjével, köztük António Guterres ENSZ-főtitkárral és Erdogan török elnökkel.

Elővigyázatosságból több város, köztük Kijev is megtiltotta a függetlenség napi rendezvények megtartását a héten.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.