BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eltűnt az Ukrajnáról és Oroszországról készült falfestmény, miután nagy felháborodást keltett

Sokan az orosz propagandával azonosítottak egy melbourne-i falfestményt. A művész egy kisebb vagyont áldozott a munkájára, amelyet végül kénytelen volt eltüntetni.

Egy ausztrál művésznek el kellett tüntetnie egy utcai falfestményét, amelyen egy ukrán és orosz katona ölelkezik egymással – írja a BBC. Peter Seaton, a melbourne-i falfestmény megalkotója szerint eredetileg a két ország közötti békés megoldást hirdette a kép, azonban voltak olyan vélemények, amelyek szerint a háromemeletes festmény az orosz propaganda részét képezi.

Peter Seaton falfestmény
Fotó: CTO Art

Seaton később bocsánatot kért a munkájáért, mondván, hogy „ügyetlen” volt, és „nem gondolta volna, hogy ilyen rosszul fogadják”.

A kritikusok szerint a mű hamis erkölcsi egyenértékűséget vont le a két oldal között.

Mit gondolhatnak az emberek, ha egy falfestményen egy erőszaktevő és egy áldozat ölelkezik?”

– mondta Stefan Romaniw, az Ukrán Szervezetek Ausztrál Szövetségének társelnöke egy nyilatkozatban. Hozzátette:

Azzal, hogy megpróbálunk egyenlők lenni, és elfogadunk egy hamis narratívát, miszerint csak békére van szükségünk, azzal  a gonoszt támogatjuk.

Ukrajna ausztrália nagykövete, Vaszil Mirosnyicsenko azt mondta, hogy a festmény sértő minden ukrán számára. 

A művész elmondta, hogy hétfőn átfestette a falfestményt.

A falfestmény 2000–3000 dollárba került nekem. Nem töltöttem volna vele tíz napot, ha azt gondoltam volna, hogy ezzel bántani fogom az embereket

– mondta Peter Seaton, aki azonban megvédte munkáját, mondván, továbbra is úgy gondolja, hogy a műnek „nettó haszna” volt, és „sokan megértették az üzenetét”. Seaton a műalkotásai NFT-jeit árulja, a befolyó pénzt jótékony célra fordítja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.