Közélet

Lettország rendkívüli állapotot vezet be Oroszországgal közös határán

Rendkívüli állapotot rendelt el Oroszországgal közös határán Lettország. Ezzel további lehetőségei lesznek az állam vezetésének a határai védelme érdekében. Az oroszországi részleges mozgósítás elől menekülő oroszok miatt megemelkedett a menekültek száma a határátkelőknél.

Lettország kedden rendkívüli állapotot rendelt el Oroszországgal közös határán a részleges orosz mozgósítás miatt. A rendkívüli jogrend további eszközöket biztosít a balti állam hatóságainak a határvédelemre, valamint a határellenőrzések gyorsabb megszervezéséhez, ha a katonai behívó elől Oroszországból menekülők száma tovább emelkedne. Az intézkedés három hónapig marad hatályban a balti állam keleti területen, ideértve a határátkelőhelyeket, valamint a repülőtereket és a vasútállomásokat.

Location on the Latvian-Belarusian border
Fotó: Picture alliance

A rigai vezetés ezenfelül elrendelte a pededzei határ lezárását, a határőrséget pedig utasították az átkelő fokozottabb megfigyelésére.

A rigai belügyminisztérium úgy fogalmazott, hogy kézben tartják a lett–orosz határon kialakult helyzetet, amely jelenleg stabil. A múlt héten elrendelt részleges oroszországi mozgósítás nyomán jelentősen megnőtt a kiutazó orosz állampolgárok száma, és a tárca szerint ezért félő, hogy az illegális bevándorlók száma is megugorhat.

Lettország, Litvánia és Észtország szeptember 19-e óta korlátozza a schengeni térségbe való belépést az uniós vízummal utazó, turisztikai, kulturális, sport- és üzleti céllal érkező oroszok számára. 

A rigai belügyminisztérium adatai szerint azóta 57 orosz állampolgárt fordítottak vissza a határon, 2475-en legálisan utazhattak be, míg 2332-en visszatértek hazájukba.

Edgars Rinkevics lett külügyminiszter korábban bejelentette, hogy a lett hatóságok biztonsági okokból nem adnak ki humanitárius vízumot a mozgósítás elől menekülő oroszoknak.

Lettország Fehéroroszországgal is határos, ezen a határszakaszon már 2021 augusztusa óta rendkívüli állapot van hatályban, amióta migránsok ezrei próbáltak illegálisan átkelni az Európai Unióba.


 

háború Vészhelyzet Lettország Oroszország rendkívüli állapot határátkelő
Kapcsolódó cikkek