BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Párizs akkor sem nyúl nukleáris fegyverhez, ha Putyin végül ledobja az atomot

Az Egyesült Államok addig támogatja Ukrajnát, ameddig csak kell, és a NATO minden négyzetcentiméterét meg fogja védeni – jelentette ki az USA védelmi minisztere, Lloyd Austin. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg nyilatkozatában megköszönte Amerikának a rengeteg segítséget, és közölte azt is, hogy légvédelmi rendszerekkel segítik az ukránokat a harcban. Emmanuel Macron francia elnök leszögezte, hogy országa akkor sem fog atomfegyvert bevetni, ha Putyin mégis elszánja magát erre a lépésre.

Az Egyesült Államok teljes mértékben elkötelezett a katonai szövetség alapszerződésének kollektív védelemről szóló pontja, a washingtoni szerződés 5. cikkének betartása mellett. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok a NATO-tagországok területének minden négyzetcentiméterét megvédi egy esetleges agresszió esetén – jelentette ki az amerikai védelmi miniszter Brüsszelben csütörtökön.

U.S. Hosts Ukraine Security Consultative Group At Ramstein Air Base, RAMSTEIN-MIESENBACH, GERMANY - APRIL 26: US Defence Secretary Lloyd Austin leaves after he spoke to the media after the Ukraine Security Consultative Group meeting at Ramstein air base on April 26, 2022 in Ramstein-Miesenbach, Germany. The meeting is a U.S.-hosted initiative to bring together defence officials from around the world to discuss security issues resulting from the ongoing Russian war in Ukraine. (Photo by Thomas Lohnes/Getty Images)
Lloyd Austin, amerikai védelmi miniszter.
Fotó: Thomas Lohnes / Getty Images

Lloyd Austin a NATO-tagországok védelmi minisztereinek tanácskozásának befejező munkanapjára érkezve hangsúlyozta, 

a szövetségesek minden segítséget megadnak Ukrajnának mindaddig, amíg arra szükség van. 

Hozzátette, várakozással tekint Svédország és Finnország NATO-csatlakozása elé, ami reményei szerint hamarosan megtörténik.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár rövid érkezési nyilatkozatában megköszönte Washington transzatlanti együttműködés melletti elkötelezettségét, valamint hozzájárulását Ukrajna támogatásához. Közölte, hogy

a szövetségesek a tanácskozás első munkanapján arról egyeztek meg, hogy még több támogatást nyújtanak Ukrajnának, 

egyebek mellett légvédelmi rendszerekkel segítik a háborúban álló ország önvédelmét.

Üdvözölte, hogy az ENSZ Közgyűlése szerdán elítélte az Oroszország által támogatott úgynevezett népszavazásokat, azok alapján négy ukrajnai régió elcsatolását, továbbá követelte, hogy Moszkva azonnal változtasson az intézkedésein, illetve kimondta Ukrajna területi sérthetetlenségét. 

Mindez azt mutatja, hogy ki kell állni a szabályokon alapuló nemzetközi rend fenntartása és a közös alapértékek mellett 

– tette hozzá a NATO-főtitkár.

Stoltenberg a szerdán kezdődött kétnapos védelmi miniszteri tanácskozás részleteiről korábban úgy tájékoztatott: a résztvevők arra összpontosítanak, hogy a szövetség miként fokozza és tartsa fenn Ukrajnának nyújtott támogatását, illetve erősítse tovább a tagországok védelmét. Megbeszélik továbbá, hogy a NATO-nak a korábbinál nagyobb figyelmet kell fordítania a létfontosságú infrastruktúrák védelmére.

A franciák nem lépnek át egy bizonyos határt

Az elmúlt heteket az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden az elmúlt hatvan év legfeszültebb helyzetének nevezte. Szerinte a világ a kubai rakétaválság óta nem állt olyan közel egy atomháborúhoz, mint szeptemberben. Ennek oka, hogy az ukránok jelentős sikereket tudtak elérni az ország keleti és északi részén kezdődött ellentámadásban. A nyugati világ vezetői attól tartottak, hogy Putyin a veszteségeket látva komolyan megfontolhatja a taktikai atomfegyverek bevetését.

Joe Biden egy kérdésre válaszolva kijelentette, hogy biztonságpolitikai megfontolásból nem fog arról semmilyen információt közölni, hogy az Egyesült Államok miként reagálna egy atomtámadásra. Annyit azonban elmondott, hogy az atomháború az Armageddont hozná magával.

Annak ellenére, hogy az USA látványosan kiáll az ukránok mellett, más NATO tagok óvatosabban fogalmaznak, amikor a legpusztítóbb fegyverek jönnek szóba. Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy 

Franciaország akkor sem fog nukleáris fegyvert bevetni, ha Oroszország mégis ledobná az atomot Ukrajnára.

Council of EU / Newsroom, Macron, Emmanuel
Emmanuel Macron francia elnök.
Fotó: Council of EU / Newsroom

Az elnök kifejtette: a legfontosabb, hogy nemzetük érdekeit megvédjék, amiért minden eszközt hajlandók bevetni. Azonban úgy látja, hogy egy Ukrajna elleni atomtámadás nem érintené közvetlenül Franciaország biztonságát, így nem reagálnának egy válaszatomcsapással – írta meg a Bloomberg. Ez volt az első alkalom, hogy Macron nyíltan beszélt országa nukleáris stratégiáiról. Hozzátette, hogy nemzetbiztonsági megfontolásból erről jobb, ha nem is ejt több szót.

Joe Biden egy keddi interjúban szintén arról beszélt, hogy a jelenlegi feszült légkör ellenére mindenkit nyugalomra int. Az amerikai elnök szerint fennáll annak a veszélye, hogy az orosz fenyegetés miatt végül valakinél elpattan a húr, és meggondolatlan lépést tesz. Ezt Biden szerint minden körülmények között el kell kerülni.

Korábban Vlagyimir Putyin fenyegetőzött ugyan azzal, hogy kész atomfegyverhez nyúlni, ha országa érdekeit veszélyben érzi, de egyelőre nem látszik, hogy valóban képes lenne ezt megtenni. A nukleáris háború fenyegetése kissé enyhült az utóbbi napokban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.