Közélet

A halál városává tehetik Herszont az oroszok az otthagyott csapdákkal

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint a Dnyeper túlsó partján az orosz tüzérség a város lerombolására is felkészült.

Attól tartanak az ukránok, hogy a Herszonból kivonuló orosz csapatok csapdákkal és aknákkal keserítik meg az oda visszatérők és a bevonuló csapatok életét. Erről Mihajlo Podoljak, ukrán elnöki tanácsadó írt a Twitteren.

Aftermath Of Combats In Liberated Villages In Kherson Frontline
Fotó: Celestino Arce / AFP

Zelenszkij szövetségese szerint az oroszok Herszont a halál városává tennék, és mindent aláaknáznak a településen, a csatornáktól a lakásokig, miközben a Dnyeper másik partján állomásozó tüzérség felkészült arra is, hogy romba döntse az egész várost.

Később az elnöki tanácsadó arról is írt, hogy a háború befagyasztását vagy a tárgyalások megkezdését célzó orosz törekvésekkel Moszkva csupán időt kíván nyerni, és meg kívánja tartani hódításait. Azonban Ukrajna folytatja a területének felszabadítását.

Herszon azon városok közé tartozik, amelyek Oroszországhoz csatolását korábban bejelentette Vlagyimir Putyin, és Herszon volt az első ukrán nagyváros, amely a februári inváziót követően orosz kézre került.

 

Mihajlo Podoljak Herszon
Kapcsolódó cikkek