BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
KUBINKA, RUSSIA - AUGUST 20: Military drone from the stand of Islamic Republic of Iran at Russian international military expo Army Expo 2022 at Patriot park in Kubinka, Moscow, Russia, on August 20, 2022. (Photo for The Washington Post via Getty Images)

Kijev levadászta az oroszokat drónhasználatra oktató irániakat

A területünkön voltak. Nem mi hívtuk meg őket ide, és ha együttműködnek a terroristákkal, és részt vesznek nemzetünk elpusztításában, meg kell ölnünk őket – mondta Olekszij Danilov egy interjúban.

Ukrajna egyik magas rangú biztonsági tisztviselője megerősítette, hogy iráni katonai tanácsadókat öltek meg a Krím félszigeten, és figyelmeztetett, hogy a megszállt ukrán területen tartózkodó többi, Moszkvát támogató iráni állampolgár is célponttá válik – számolt be a The Guardian

KUBINKA, RUSSIA - AUGUST 20: Military drone from the stand of Islamic Republic of Iran at Russian international military expo Army Expo 2022 at Patriot park in Kubinka, Moscow, Russia, on August 20, 2022. (Photo for The Washington Post via Getty Images)
Fotó: The Washington Post via Getty Images

Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára elmondta, hogy a likvidált irániak azért tartózkodtak a Krím félszigeten, hogy segítsenek Oroszországnak a teheráni kormány által biztosított Shahed-136 fegyveres drónok használatának betanításában. Azt nem közölte, hogy az akció során hányan vesztették életüket.

Korábban az izraeli sajtó arról számolt be, hogy az ukrán katonai titkosszolgálati tevékenység nyomán tízen halhattak meg a Krím félszigeten. A francia lapnak nyilatkozó Danilov pedig világossá tette, hogy minden új iráni katonai jelenlétet célba fognak venni.

Nem szabad ott lenned, ahol nem kellene lenned. A területünkön voltak. Nem mi hívtuk meg őket ide, és ha együttműködnek a terroristákkal, és részt vesznek nemzetünk elpusztításában, meg kell ölnünk őket

– mondta Danilov egy kijevi interjúban.

Mint korábban a Világgazdaság is beszámolt, októbertől az orosz légicsapások jelentősen felerősödtek, és a támadások során gyakran használtak iráni drónokat. A támadások célpotja rendre az infrastruktúrát célozta, főként az energiaellátást nehezítve az országban.

Washington: iráni kiképzők segítik Oroszországot az ukrajnai dróntámadásokban

Az Egyesült Államok szerint iráni katonai személyzet tartózkodott a Krím félszigeten, és segítette Oroszországot az Ukrajna elleni dróntámadásokban. Teherán tagadja, hogy a drónok iráni gyártmányúak lennének.


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.