BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EP nyilvános meghallgatásra invitálja Elon Muskot

Az Európai Unió többször is felhívta Elon Musk, a Twitter tulajdonosának figyelmét arra, hogy erősítse meg a felhasználói gyűlöletbeszédtől, félretájékoztatástól való védelmet a mikroblogon, hogy elkerülhesse az uniós jogszabályok megsértését.

Az Európai Parlament (EP) meghívta Elon Muskot, a Twitter közösségi portál új tulajdonosát, hogy vegyen részt a platformról szóló nyilvános meghallgatáson. Roberta Metsolának, az EP elnökének hétfői keltezésű meghívólevele szerint az uniós testület őszinte eszmecserét akar folytatni a milliárdossal – közölte az elnök szóvivője.

A Twitter nem válhat akaratlanul a gyűlöletbeszéd, a választási beavatkozás és a félretájékoztatás előmozdítójává

– áll a levélben. 

President of the European Parliament Roberta Metsola at a press conference during the European Council. The President of the EU Parliament talks to the media and answer questions of journalists at a press conference with the main topics focusing around the investigation of the the Belgian police on alleged MEPs bribes from Qatar and corruption, as politicians have been arrested. The European Parliament President described the incidents as an attack to democracy. The EUCO, EU leaders summit will focus to the energy crisis and assisting Ukraine as the Russia Ukraine conflict continues. European Council in Brussels in Belgium on 15 December 2022  (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by  / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Nicolas Economou

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos hétfői Twitter-üzenetében azt írta, hogy a platformok nem változtatgathatják csak úgy politikájukat, 

a digitális szolgáltatásokról szóló uniós törvény egyértelmű szabályokat határoz meg. 

Hozzátette, hogy a törvényt legkésőbb jövő év szeptember 1-jétől alkalmazni kell, és kérte a szolgáltatókat, hogy még a határidő előtt tegyenek meg mindent a jogszabálynak való teljes megfelelés érdekében.

Egy nappal azután, hogy a Twitter felfüggesztette több olyan ismert újságíró fiókját, akik nemrég Musk repülőútjairól, valamint a Twitter felvásárlása után a cégnél uralkodó állapotokról posztoltak, Vera Jourová, az értékekért, az átláthatóságért és a jogállamiságért felelős uniós biztos múlt pénteken figyelmeztette a tulajdonost. Hangsúlyozta, hogy az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvénye előírja a médiaszabadság és az alapvető jogok tiszteletben tartását.

Nem viccelnek, Elon Musk meghallgatását szorgalmazza a Renew Europe

Szerintük a közösségi oldal fejlődési iránya aggasztó.

 

Borítókép forrása: Shutterstock

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.