BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Baráti megbeszélés az ősi ellenségek között?

Az iráni külügyminiszter 2017 óta először tárgyalt szaúdi kollégájával.

Baráti megbeszélést tartott Jordániában szaúdi kollégájával szerdán – közölte Husszein Amirabdollahian iráni külügyminiszter, jelezve, hogy Teherán kész csökkenteni a feszültséget régiós riválisával szembeni viszonyában.

Fotó: AFP

A perzsa vezető és a szaúdi Fajzal bin Farhan herceg egy régiós konferencián vett részt, amelyet a térség tisztviselői mellett Emmanuel Macron francia elnök is meglátogatott.

A két közel-keleti ország közti viszony tovább romlott az elmúlt hónapokban, miután a síita Teherán szerint a szunnita királyság is tüzeli az Iránt megrázó tüntetési hullámot. A múlt hónapban pedig washingtoni és rijádi tisztviselők Szaúd-Arábia elleni, küszöbön álló iráni támadásról beszéltek. Azonban a 2017 óta első külügyminiszteri szintű találkozó talán csökkenti a feszültséget a két ország között.

Az Iránt megrázó tiltakozások azután szaporodtak meg, hogy a 22 éves Mahsza Amini életét veszítette az erkölcsrendőrség fogságában. A tüntetések ellen pedig a rezsim brutális elnyomással és például a tiltakozók kivégzésével reagált. A demonstrációkban a hivatalos adatok szerint mintegy 200-an haltak meg, ugyanakkor az Amnesty International szerint a valós szám akár 300 fölött is lehet, ebből legalább 44-en gyerekek voltak.

A tiltakozási hullám előtt Teherán és Rijád igyekezett csökkenteni a feszültséget, a tárgyalások öt fordulója zajlott le a régi ellenségek között. Az utolsó ilyen megbeszélésre áprilisban került sor – írja a Financial Times.

A két ország között 2016-ban szakadt meg a diplomáciai kapcsolat, miután egy síita pap szaúdi kivégzésére válaszul feldúlták az ország követségét Iránban. Az ellenségeskedést fokozta az is, hogy Rijád lelkesen támogatta Donald Trump maximális nyomásgyakorlását Iránnal szemben. 2019 szeptemberében pedig amerikai és szaúdi tisztviselők Teheránt okolták egy, a királyság olajtermelését leállító rakéta- és dróntámadásért.

A diplomáciai viszony normalizálását tavaly Irakban kezdték meg a felek titkos tárgyalások segítségével. Azonban csak lassan és mérsékelten sikerült javítani a két ország viszonyán, leginkább a jemeni polgárháborúban elfoglalt ellentétes álláspontok miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.