BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dróntámadásokkal kívánt „boldog új évet” az orosz hadsereg

A megszállt területek orosz vezetői szerint az ukrán válasz sem maradt el.

Az új év első perceit robbanások zaja jelezte Kijevben, valamint a légvédelmi szirénák zúgása országszerte, miután az éjfél előtti percekben Oroszország dróntámadásokat indított Ukrajna ellen. A városi tisztségviselők Telegram-üzenetekben arról írtak, hogy a légvédelmi rendszerek működnek. Az ukrán vezetők korábban jelezték, hogy hasonló támadásokra számítanak az idei év első perceiben.

A herszoni gyerekkórházat is orosz rakétatámadás érte.
Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újévi üzenetében az ukrán egység és az orosz félelem közötti kontrasztra hívta fel a figyelmet, és hozzátette azt is, hogy az oroszok nem véletlenül félnek, hiszen vesztenek, amin nem segítenek a drónok és a rakéták sem.

Az orosz támadások ezúttal nem maradtak válasz nélkül a két év közötti éjszakán, a Moszkva által kinevezett helyi vezetők szerint az ukránok HIMARS rakétákkal lőtték a donyecki Makiivka városát és más területeket a térségben

– írja a Reuters.

Hétfőn ukrán dróntámadás rongálta meg az Ukrajnával határos Brjanszk régió egyik áramellátási létesítményét a terület kormányzója szerint. Alekszandr Bogozsin szerint bár a mentőcsapatok a helyszínen vannak, a régió Klimovszki nevű körzetében szünetel az áramellátás.

Új év, ugyanaz a háború: így folytatódhat az orosz–ukrán konfliktus 2023-ban

Az orosz–ukrán háború a második naptári évébe lép. A BBC katonai elemzők segítségével próbált több lehetséges forgatókönyvet felvázolni a háború 2023-as alakulásáról. A szakértők szerint a tavaszi hónapok kulcsfontosságúak lehetnek a konfliktus alakulásában.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.