Közélet

Moszkva: szétlőjük az amerikai Abrams tankokat, a küldésük nyílt provokáció

A szovjet idők forró időszakait idézően mind nyersebb a hangnem Moszkva és Washington közt az amerikaiak szerepvállalása miatt az ukrajnai háborús konfliktusban, miközben tavaszra sokan orosz offenzívát várnak. Az orosz nagykövet Amerikában nyílt provokációnak nevezte a kiszivárgott döntést, hogy az USA Abrams tankokat küld Ukrajnának, és mondott még egyebet is.

Szerdán hivatalos bejelentés várható az Egyesült Államokban arról, hogy Abrams nehéztankokat küldenek az ukrajnai harctérre, ez a fejlemény még csak kiszivárgott, de Moszkva máris dühösen reagált, és a hangnem már az amerikai–szovjet szembenállás durvább időszakait idézi. 

A US Army soldier signals the way to a M1A2 Abrams battle tank that will be used for military exercises by the 2nd Armored Brigade Combat Team, at the Baltic Container Terminal in Gdynia on December 3, 2022. - The military equipment arrived in Poland as part of the Operation Atlantic Resolve, augmenting the air, ground and naval presence along the Eastern flank of the NATO. (Photo by MATEUSZ SLODKOWSKI / AFP)
Fotó: Mateusz Slodkowski

A döntés fordulat a korábbi elutasító amerikai állásponttal szemben, hiszen Washington korábban azt hangsúlyozta: az ukrajnai harctéren az Abramsnek hátrányai jelentkezhetnek a könnyebb és más hajtóművel rendelkező német Leoparddal szemben, amelyet az ukránok szintén szeretnének nagy számban megszerezni adományként.

Nyilvánvaló, hogy Washington célzatosan stratégiai vereséget igyekszik mérni ránk

– írta a Telegram üzenő alkalmazásban Anatolij Antonov, Moszkva amerikai nagykövete.

Ha az Egyesült Államok úgy dönt, hogy tankokat küld, „védekező fegyverekről szóló érvekkel indokolni ezt nem fog működni” – folytatta Antonov.

Ez egy újabb nyílt provokáció lenne az Oroszországi Föderáció ellen

– idézte a Reuters.

A nagykövet szerint – ezt már az orosz Russia Today idézte – Washington állandóan emeli a lécet az ukrajnai „bábkormány” katonai támogatásában, és ezzel az újabb lépéssel is eszkalálja részvételét a háborúban. 

Ha meghozzák a döntést az M1 Abrams átadásáról Kijevnek, kétségen felül az amerikai tankok meg lesznek semmisítve, ahogy a NATO katonai felszerelés összes többi darabja is

– szólt a diplomata dörgedelme.

Ukrajna szerint a vastag páncéllal ellátott nyugati harckocsik nagyobb mozgékonyságot és védelmet biztosítanának csapatainak a küszöbönálló orosz offenzíva előtt, és segíthetnének elvesztett területei visszafoglalásában is.

A félelmetes tankcsata a tervasztalon, de nagy kérdés, mi gördül az ukrajnai sárba

Miközben továbbra sincs döntés arról, hogy Németország szállít-e Leopard 2-es tankokat Ukrajnába, a lánctalpasok sorra ragadnak be a felázott talajba a sztyeppén. Mindenesetre az ukránok nagyon várják a harctérre a baráti páncélosokat, az oroszok meg hogy foglyul ejtsenek párat a nyugati tanktípusokból.

Összehasonlítottuk az Abrams és a Leopard tankot, az ukránoknak a német kell

Döntő szakasz következhet a háborúban, és kritikus kérdéssé vált, kap-e Ukrajna nagyszámú nyugati tankot. Nehéz eldönteni, mennyire politikai-stratégiai és mennyire katonai szakmai kérdés, hogy az ukránok német Leopard és nem amerikai Abrams tankokért lobbiznak, mindenesetre a két típus mutat jelentős eltéréseket.

 

 

NATO Abrams tank orosz.-amerikai kapcsolatok fegyverszállítás haditechnika nagykövet orosz offenzíva
Kapcsolódó cikkek