BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezen a vonaton zötyögött Biden Kijevbe, mindent apróra elterveztek

Szigorú titoktartás, az óceán átrepülése nem az elnöki különgéppel, majd tízórás vonatozás után érkezett meg az ukrán fővárosba az elnök.

Joe Biden kijevi útját hónapokig tartó előkészítés és szigorú titoktartás előzte meg, de az elnök igyekezett félrevezetni szinte mindenkit azzal kapcsolatban, hogy mire készül. Ezért szombat este még feleségével Jill Bidennel elment a Georgetown Egyetemen tartott misére, ellátogatott az amerikai történelmet bemutató múzeumba, majd vacsorázott a Red Hen nevű étteremben, ahol sokak szerint Washington legjobb rigatonija kapható.

Joe Biden és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó.
Fotó: Evan Vucci / AFP

Azonban a Fehér Házból éjfél után továbbindult az Andrews légi támaszpontra, hogy megkezdje az útját Kijev felé. A szokásos sajtókíséret helyett mindössze két újságíró utazott az elnökkel, Sabrina Siddiqui a The Wall Street Journaltól és Evan Vucci az AP hírügynökségtől, akiket már pénteken a Fehér Házba rendeltek, és akiknek a telefonjukat is le kellett adniuk, valamint titoktartást fogadniuk – olvasható a The New York Times írásában. 

A két újságírót a repülőtéren nem az elnök különgépéhez, az Air Force One-hoz vezették, hanem egy C–32-eshez, 

amely hajnali 4:15-kor szállt fel, és helyi idő szerint délután 5:13-kor landolt a ramsteini amerikai támaszponton, ahol újratöltést követően 6:29-kor indult útnak. A repülővel történő utazás este 7:57-kor ért véget a lengyelországi Rzeszów-Jasionka repülőtéren.

Innen Biden mintegy húsz kocsiból álló konvojjal utazott Przemysl felé, hogy a feltűnést kerüljék, kivételesen megkülönböztető jelzés nélkül. 

A lengyel városba 9:15-kor érkezett meg, és vonatra szállt, amely 9:37-kor kezdte meg a több mint tízórás vonatutat az ukrán főváros felé, körülbelül este 10-kor átlépve az ukrán határt. Már négy órája Ukrajnában lehetett, amikor a Fehér Ház még mindig titkolózva arról beszélt, hogy az elnök még Washingtonban van, és csak hétfő este indul európai útjára.

A vonat reggel 8 körül érkezett Kijevbe, ahol Biden mintegy öt órát töltött, mielőtt délután 1:10-kor elindult volna visszafelé Lengyelországba, ahová este 8:45-kor érkezett meg.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.