BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismeretlen okból eltávolították Hegyi-Karabah vezetőjét

Megfosztották a posztjától a hegyi-karabahi kormányfőt, Ruben Vardanjánt. Az Azerbajdzsánba ékelődött, örmények lakta enklávé már három hónapja blokád alatt áll, ezt pedig diplomáciai úton Ruben Vardanján és kormánya nem tudta feloldani. Vardanján kritikus volt Oroszországgal szemben, mivel úgy vélte, hogy az orosz békefenntartók nem tesznek eleget a helyzet rendezéséért.

Leváltották Ruben Vardanjánt, a többségében örmények lakta, vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah vezetőjét csütörtökön – közölte az Armenpress örmény hírügynökség Arajik Harutjunján államfő közleményére hivatkozva. A tájékoztatás szerint Gurgen Nersziszján eddigi főügyész lesz az új miniszterelnök.

2017 Aurora Prize Ceremony YEREVAN, ARMENIA - MAY 28:  Aurora Humanitarian Initiative Co-Founder Ruben Vardanyan offers remarks during the 2017 Aurora Prize Ceremony at the Karen Demirtchian Sport/Concert Complex on May 28, 2017 in Yerevan, Armenia.  (Photo by Victor Boyko/Getty Images for Aurora Humanitarian Initiative)
Ruben Vardanján.
Fotó: Victor Boyko

Az Azerbajdzsánba beékelődött örmény enklávé már csaknem három hónapja blokád alatt áll.

Vardanján menesztésének oka egyelőre nem ismert. A milliárdos bankárból lett politikus, akit novemberben neveztek ki, többször összetűzésbe keveredett Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel a régióba vezényelt orosz békefenntartók szerepét illetően. Vardanján korábban orosz állampolgár volt, Vlagyimir Putyin orosz elnök egy tavaly decemberben közzétett rendeletben jóváhagyta kérését, hogy vonják be orosz útlevelét. Személyét ismételten bírálatok érték a bakui vezetés felől is.

Orosz külügyi szóvivő: Moszkva nélkül nem lesz béke Örményországban

Örményország fővárosából olyan nyilatkozatok érkeztek, amelyek az országban állomásozó orosz katonákat biztonsági kockázatnak tekintik, illetve felróják az orosz békefenntartó erőknek, hogy nem rendezik a helyzetet a blokád alá vont Hegyi-Karabahhoz vezető folyosón. A vitatott területre vezető egyetlen utat azeri környezetvédők torlaszolták el, az orosz csapatok a helyszínen vannak, de Örményország szerint nem segítenek feloldani a zárlatot. Az orosz külügyi szóvivőt felháborították a jereváni kijelentések.

December 12. óta magukat környezetvédőnek mondó, az ércbányák okozta szennyezés miatt tüntető azeri aktivisták torlaszolják el a Hegyi-Karabahot Örményországgal összekötő egyetlen útvonalat, a Lacini-folyosót.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió felszólította Azerbajdzsánt az útzár feloldására, figyelmeztetve, hogy súlyos humanitárius következményei lesznek a blokádnak, és 

veszélybe sodorhatja az elmúlt harminc év során két háborút is vívó Örményország és Azerbajdzsán közötti törékeny tűzszünetet.

Pasinján több ízben bírálta az orosz békefenntartókat, hogy nem tesznek többet a blokád feloldásáért. Vardanján értelmetlennek nevezte az ilyen jellegű kritikákat, mondván, hogy ez csak Azerbajdzsán malmára hajtja a vizet. Baku emellett azt állítja, hogy Vardanján a kerékkötője a lehetséges béketárgyalásoknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.