Közélet

Öntik a légvédelmi muníciót Ukrajnába, mert Moszkva most fentről csaphat le

Közelegni vélik a NATO-ban az ukrajnai orosz támadást, nő az izgalom, amelyet tovább fokoz az az amerikai információ, hogy az offenzíva esetleg ezúttal a levegőből érkezik. Akkor pedig a védekezéshez rakétarendszerek kellenek és tengernyi muníció.

Úgy alakult: erőteljesen az ukrajnai invázió pénteki évfordulójának a környékéhez kötődtek az újabb nagy orosz offenzívát illető várakozások, a dátum közeledtével növekszik az izgalom, és most erre rátett még egy lapáttal, hogy amerikai hivatalnokok úgy tájékoztatták a védelmi minisztereit Brüsszelben: rajzanak az ukrán határnál az orosz bombázók, vadászgépek és csatahelikopterek.

Russian Navy Day Parade Rehearsal
Navy planes fly over Russia flag and ship-shaped decoration on top of a flagpole during the Russian Navy Day naval parade rehearsal on July 21, 2020 in Saint Petersburg, Russia. (Photo by Mike Kireev/NurPhoto via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Miközben Brüsszelben készül az újabb Oroszország elleni szankciós csomag, a NATO felpörgeti a légvédelmi rakéták és muníció szállítását Ukrajnában, mert amerikai hírszerzési információk szerint Moszkva a légi frontra válthat át a várt tavaszi offenzívában – írta a brit The Times

„Korlátozott az időnk kisegíteni Ukrajnát, hogy felkészülhessenek az offenzívára, és speciálisak az igényeik” – mondta egy amerikai illetékes a lap jelentése szerint. Az orosz csapatok „egészen lesoványodottak, tépettek és nagyon demoralizáltak, vagyis a legkézenfekvőbb, hogy megpróbálnak átállni a légi küzdelemre” – folytatta. 

Ha az ukránok át akarják vészelni… akkora légvédelmi kapacitásra és annyi munícióra van szükségük, amennyi csak lehetséges.

Az Egyesült Államok, Németország és Hollandia most azon igyekszik, hogy gyorsítsák a Patriot rakétaütegek szállítását. A franciák és az olaszok SAMP/T és Mamba rakétákat adnának, és ígéretek hangzottak el egyéb fejlett föld-levegő rendszerek kézbesítésére is, amelyek repülők, helikopterek, cirkálórakéták és drónok elleni harcra alkalmasak.

Túl sokat annak alapján, ami nyilvánosságra került, nem tudnak az amerikaiak sem. Lloyd Austin védelmi miniszter úgy tájékoztatta a védelmi minisztereket, hogy konkrétan nincs tudomásuk küszöbönálló légi offenzíváról és arról sem, hogy mekkora légierő áll még az oroszoknál tartalékban. A jelekből olvasva igyekeznek felkészíteni az ukránokat a legrosszabbra.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra készített fel, hogy logisztikai versenyfutás várható a következő hetekben, amikor igyekeznek minél több lőszert és rakétarendszert Ukrajnába juttatni. Elemzők már egy ideje figyelmeztetnek rá, hogy maga a NATO is kifogyóban van a szükséges lőszerből és a tankokhoz és más nehézfegyverekhez szükséges alkatrészekből. Ukrajnában napi ötezer tüzérségi lőszert lőnek el, és a gyárak küszködnek, hogy lépést tudjanak tartani a rendelésekkel.

Súlyos figyelmeztetés Washingtonból, a háborúban eljött a most vagy soha

Az amerikai politikusok azt üzenik Ukrajnának, hogy most jön el a háború kritikus szakasza, az új fegyverszállításokkal sikereket kell elérniük a harctéren, mivel a következőkben már nem számíthatnak az eddigi intenzitású támogatásra – írta a The Washington Post.

Stoltenberg elmondta, a katonai szövetség növeli elrettentő és védelmi kapacitásait, 40 ezer fős NATO-parancsnokság alatt álló erőt helyeznek el a keleti végeken, és keresik a módját, miként lehet feltornászni a védelmi kiadásokat az egész szövetségben.

Ebben az ügyben a tagállamok megosztottak. A németek szerint a 2 százalékos korábban megcélzott GDP-arányos kiadási vállalás felé elmozdulni sem elég, a franciák minimum 2 százalékot támogatnak, ugyanakkor Kanada, Olaszország, Luxemburg és Spanyolország vonakodnak többet vállalni – írta a brit lap. Döntés a júliusi vilniusi NATO-csúcson várható. Ukrajnában addig sok minden történhet.

A mértékadó amerikai fővárosi lap, a The Washington Post is arról írt, név nélkül nyilatkozó kormányhivatalnokokat idézve, hogy az ukrán hadi erőfeszítések szempontjából logisztikai rémálomnak bizonyulhat az elkövetkező időszak. Hatalmas mennyiségű lőszert és felszerelést kell odajuttatni rövid idő alatt, ráadásul kiképzésre is szükség lesz egyes eszközök használatára. 

Jelenleg Lengyelországon, Szlovákián és Románián keresztül jutnak a szállítmányok Ukrajnába, és ha nem gyorsítanak, és minden egyszerre érkezik március végén, az útvonalak – amelyeket az oroszok igyekeznek kifürkészni, hogy megtámadhassák őket – túltelítődhetnek. 

 

légierő logisztika lőszerellátás légitámadás orosz hadsereg NATO Helikopterek harci repülők
Kapcsolódó cikkek