BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Példátlan kémtevékenységre panaszkodik az ausztrál kémelhárítás vezetője

Az ausztrál kémelhárítás vezetője szerint Ausztráliában több ellenséges titkosszolgálat is ténykedik, és több ausztrált környékeznek meg, mint az ország történetében eddig bármikor.

A kémkedés és a külföldi titkosszolgálati beavatkozás példátlan fenyegetésével néz szembe Ausztrália, amelynek polgárai soha ennyien nem kerültek még idegen érdekek célkeresztjébe – jelentette ki kedden Mike Burgess, az Ausztrál Biztonsági Hírszerző Szervezet (Australian Security Intelligence Organization – ASIO) biztonsági főtitkára.

spy
Fotó: Shutterstock

Az ausztrál kémelhárítás vezetője az ASIO canberrai központjában elmondott 21 oldalas összegzésében kifejtette: Ausztráliában több ellenséges titkosszolgálat is ténykedik azzal a céllal, hogy kifürkéssze az ország gazdasági-politikai prioritásait és döntéshozatali folyamatait, valamint szövetségeit és partnerkapcsolatait. Ennek érdekében pedig több ausztrált környékeznek meg, mint az ország történetében eddig bármikor.

Több ellenséges hírszerző szolgálat, több kém, több célpont, több kár, több nyomozás, több zavarkeltés. Az én pozíciómból ez közelharcnak tűnik

– fogalmazott Burgess. Elmondta, hogy az ASIO 2021 szeptemberétől a védelmi iparban dolgozó ausztrálokkal szembeni online érdeklődés megnövekedését észlelte. Canberra akkor kötött váratlanul AUKUS néven új, az atomtengeralattjáró-flotta fejlesztésére irányuló biztonsági megállapodást az Egyesült Államokkal és az Egyesült Királysággal, megtorpedózva ezzel egy francia–ausztrál szerződést.

A külföldi kormányok által megkörnyékezett ausztrálok között jogászok, katonák médiaszakemberek és újságírók is szerepelnek – közölte a szervezet vezetője. Említést tett például egy nemrég leleplezett beszervezési kísérletről is, amelyben újságírókat költségtérítéses külföldi tanulmányutakkal környékeztek meg. Burgess az Ausztráliában kémkedő államok közül kiemelte Kínát, 

amely elmondása szerint elsősorban a katonai titkok iránt érdeklődik. 

Szerinte külföldi vállalatok csábítanak mesés juttatásokkal ausztrálokat, és vadászrepülőgép-pilótákat is megkörnyékeztek. Néhány esetben a hatóságoknak sikerült megakadályozniuk, hogy a bennfentesek elhagyják az országot, más esetekben azonban jogi kiskapuk lehetővé tették a távozásukat.

Orosz kém volt a brit követség őre

A berlini brit nagykövetség egyik őrét 13 év és két hónap börtönbüntetésre ítélték pénteken, miután kiderült, hogy Oroszországnak kémkedett. Az 58 éves férfi ukrán felesége korábban hazaköltözött, David Ballantyne ezt követően kereste meg az oroszokat munkatársairól szóló információkkal. Végül fedett művelet segítségével csípték nyakon.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.