BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Washington előre szólt Putyinnak, hogy ne bombázzák le Bident Kijevben

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint a Kreml már néhány órával a látogatás előtt megkapta a hivatalos tájékoztatást.

Néhány órával a tényleges látogatás előtt már értesítette a Fehér Ház Moszkvát arról, hogy Joe Biden amerikai elnök Kijevbe látogat. Erről a RIA Novosztyi orosz hírügynökség írt az AP jelentése alapján. Washington tehát előre szólt a Kremlnek, hogy így elkerüljék az esetleges véletlen bombázást. 

US President Joe Biden (L) signs the guest book during a meeting with Ukrainian President Volodymyr Zelensky (R) at the Mariinsky Palace in Kyiv on February 20, 2023. - US President Joe Biden promised increased arms deliveries for Ukraine during a surprise visit to Kyiv on February 20, 2023, in which he also vowed Washington's "unflagging commitment" in defending Ukraine's territorial integrit
Fotó: AFP

Erről Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója beszélt. Az Egyesült Államok célja ezzel egyértelműen az volt, hogy elkerüljön egy esetleges direkt konfrontációt a két atomhatalom között. Márpedig, ha az oroszok rakétával kilőtték volna az amerikai elnököt, akkor arra Washingtonnak is választ kellett volna adnia. 

Bident egyébként csak kis csapat, a szokásos külföldi delegációihoz képest jóval szerényebb gárda kísérte Kijevbe, csak a legközelebbi tanácsadói mentek vele, ezenkívül az orvosi és sajtóstábot is megkurtították, ahogyan az állandó védelmét ellátó személyzetből sem utazott Ukrajnába mindenki a RIA Novosztyi szerint. 

A látogatás egyébként bármennyire is váratlan volt, már hónapok óta tervben volt és azóta ment az út megszervezése: az amerikai hírszerzés alaposan feltérképezte a helyszíneket és azokat az embereket is, akik Biden közelébe juthattak a látogatás során. Az amerikai elnök egyébként a hírek szerint vonattal érkezett Kijevbe. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.