BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zelenszkij: nem adunk fel területet békéért

Ukrajna nem hajlandó területet áldozni azért, hogy békét kössön Oroszországgal – mondta a BBC brit közszolgálati televíziónak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Ha Ukrajna területekről mondana le Moszkva javára bármilyen békeszerződés érdekében, 

az oroszok  újból és újból még több ukrán területet követelnének 

– jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a BBC csütörtökön leadott műsorában. 

Ukrainian President Volodymyr Zelensky gestures as he speaks to media during their joint press conference with Prime Minister of Sweden following the talks in Kyiv on February 15, 2023.
Fotó: AFP

Az ukrán elnök az interjúban ismét felszólította a nyugati szövetségeseket, hogy szállítsanak még több fegyvert Ukrajnának, mivel csak ez hoz békét. 

„Oroszország csak a fegyverek nyelvén ért” – fogalmazott.

Zelenszkij azt is elmondta, hogy a tavaszi orosz offenzíva már megkezdődött.


„A támadások már több irányból is zajlanak” – mondta.

Úgy véli azonban, hogy az ukrán erők továbbra is ellen tudnak állni az orosz előrenyomulásnak, amíg képesek nem lesznek ellentámadást indítani.

Az ukrán államfő a múlt héten találkozott az Egyesült Királyság és az EU vezetőivel, hogy nemzetközi támogatást és modern fegyvereket kérjen országa védelmére. Az ukrán elnök modern vadászgépek iránti kérésére a BBC szerint Rishi Sunak brit miniszterelnök azt mondta, hogy 

semmi sem zárható ki.

Kijev azonban egyre frusztráltabbá válik a nyugati fegyverek érkezésének lassúsága miatt. 

A harckocsik, amelyeket a múlt hónapban ígért meg egy sor nyugati ország, köztük Németország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, csak hetek múlva érkezhetnek meg a harctérre.

Zelenszkij elnök kitért Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő fenyegetésére is, amely szerint az orosz csapatokkal együtt háborút indít a területéről, ha egyetlen ukrán katona is átlépi a határt.

Remélem, hogy Fehéroroszország nem csatlakozik a háborúhoz

 – mondta.

„Ha mégis, akkor harcolni fogunk és túléljük.” 

Hozzátette: 

óriási hiba lenne, ha Lukasenko megengedné Oroszországnak, hogy Fehéroroszországot ismét egy támadás bázisaként használja.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.