BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gabonamegállapodás meghosszabbítását sürgette az ENSZ-főtitkár Kijevben

Az eredetileg az ENSZ és Törökország által júliusban létrejött, majd novemberben meghosszabbított 120 napos megállapodást március 18-án megújítják, ha egyik fél sem emel ellene kifogást.

Ukrajna és az ENSZ közös célja a gabonamegállapodás meghosszabbítása március 18. után – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán, miután Kijevben tárgyalt António Guterres ENSZ-főtitkárral.

Kijev, 2023. március 8.Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (j) és António Guterres, az ENSZ főtitkára kezet fog a Kijevben tartott sajtótájékoztatójuk végén 2023. március 8-án.
Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és António Guterres, az ENSZ főtitkára kezet fog a Kijevben tartott sajtótájékoztatójuk végén 2023. március 8-án.
 Fotó: Thibault Camus / MTI / AP

Ma abban vagyunk érdekeltek, hogy ne legyen éhínség a világon. A másik közös célunk a gabonafolyosó kiterjesztése. Felvetettük a kezdeményezés jövőbeli meghosszabbításának kérdését, annak részleteit, hogyan segíthetnénk tovább a világot

– fejtette ki az államfő.

Guterres úgyszintén a fekete-tengeri gabonakezdeményezés folytatásának rendkívüli fontosságát hangsúlyozta – számolt be az Interfax-Ukrajina hírügynökség. Az ENSZ-főtitkár kommentálta a napokban napvilágra került videófelvételt arról, hogy egy fogságba esett fegyvertelen ukrán katonát orosz katonák agyonlőnek. 

A szörnyű felvétel, amelyeken látszólag egy ukrán katona életét vesztette, egyben arra is emlékeztet, hogy a hadviselés szabályait be kell tartani

– mondta Guterres.

Az ENSZ főtitkára harmadik alkalommal látogatott el Ukrajnába az Oroszország által tavaly februárban indított háború kezdete óta.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.