BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Ukraine's Bakhmut under attack by Russia

Több ezer civil rekedt Bahmutban

Heves harcok zajlanak a donbászi régió határán található városban, a lakosok 95 százalékát mostanra evakuálták, több ezer civil, köztük néhány tucatnyi gyerek azonban a településen maradt. Ők főleg pincékben húzzák meg magukat.

A Donyeck megyében található Bahmutban a heves harcok ellenére is ott maradt pár ezer lakos és néhány tucatnyi gyerek – jelentette ki egy tévéműsorban Irina Verescsuk, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszter.

Ukraine's Bakhmut under attack by Russia
Fotó: AFP

A tárcavezető szerint kevesebb mint négyezren maradtak az ostromlott városban, köztük legalább 38 gyerek. 

A politikus közölte, hogy az orosz–ukrán háború kirobbanása előtt több mint 70 ezer ember élt a településen, köztük 12 ezer gyerek, viszont mostanra a lakosok 95 százalékát evakuálták.

Verescsuk hangsúlyozta, hogy nagyon nehéz elérni a várost a heves tüzérségi támadások miatt. A Bahmutban maradók pincékben húzzák meg magukat, de nem jelzik tartózkodási helyüket, aminek alapján meg lehetne találni őket. A politikus szerint továbbra is próbálják evakuálni a városban maradt civileket. Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy február elején még körülbelül kétszáz gyerek volt Bahmutban.

Az ukrán ombudsmani hivatal közölte, hogy jelenleg 356 gyermeket tekintenek eltűntnek Ukrajnában. A teljes körű invázió kezdete óta 16 224 gyereket hurcoltak el az oroszok, közülük 308-at sikerült visszahozni. Ezenfelül 10 230 eltűnt gyereket megtaláltak. 

A hivatal adatai szerint a fegyveres agresszió következtében 464 gyermek halt meg, további 931 pedig megsebesült.

Bahmut – korábbi nevén Artemivszk, oroszul Artemovszk – a donbászi régió határán található, több fontos útvonal is találkozik itt, ám igazán kiemelt stratégiai jelentőséggel nem rendelkezik. Mégis egyfajta szimbólummá vált az elmúlt hónapokban, és mindkét fél úgy állítja be, hogy aki birtokolja, az nyeri a háborút.

Az ostrom több mint hét hónapja tart, Volodimir Zelenszkij elnök szerint a településen állomásozó csapatok nem akarják feladni a harcot, ezért az elnök úgy döntött, hogy további erősítést küldenek. Az ukrán fegyveres erők parancsnoka, Valerij Zaluzsnij a Bild című német lapnak azt nyilatkozta, hogy nem ért egyet Zelenszkij döntésével, szerinte ki kellene vonulniuk Bahmutból.

Az oroszok szerint Bahmut bevételével az ukrán hadsereg szívébe juthatnának

Az orosz védelmi miniszter szerint ha csapataiknak sikerül megszerezni Bahmut városát, akkor lehetőségük nyílik benyomulni az ukrán hadsereg szívébe. Szergej Sojgu kifejtette, hogy Bahmut jelentős stratégiai pont ebben a harcban, ezért a győzelem kulcsa lehet. Egymásnak ellentmondó hírek érkeznek a donyecki városból, ahol már hónapok óta zajlik a harc.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.