Közélet

Orosz–ukrán háború 394. nap – friss hírek

Az ukrán vezérkar összegezte a fronton történteket.

Noha csütörtökön még arról szóltak a hírek, hogy feladhatják a város ostromát, péntekre virradóra az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz támadások nem csitulnak Bahmut térségében, ám az ukrán csapatok több mint 80 támadást visszavertek a vezérkar tájékoztatása szerint. A támadások főként Limanszk, Avdeevszkij, Marjinszkij és Miner felé indultak meg, és az oroszok továbbra is több mint 15 települést ágyúztak.

Fotó: Aris Messinis / AFP

Az Unian beszámolója szerint az ukrán vezérkar úgy látja, hogy Fehéroroszországban továbbra is jelen vannak orosz csapatok, ám támadóformációkat nem észleltek. Az oroszországi Brjanszk és Kurszk térségéből azonban továbbra is lőnek több mint 20 ukrán települést. 

A falvak és városok elleni tüzérségi támadások Harkiv, Luhanszk és Donyeck térségében is jellemzők.

Zaporizzsja és Herszon környékén az oroszok a támadás helyett a védekezésre koncentrálnak a tájékoztatás szerint, de a polgári célpontok ágyúzását sem hagyták abba. A péntekre virradó éjszakán több régióban is szóltak a légiriadó szirénái dróntámadások miatt.

 

21:53

Az ukránok 80 százaléka már most belépne a NATO-ba

Van, amiben az orosz támadás biztosan nem érte el a célját. Ukrajna lakosságának jelentős többsége a NATO- és az EU-csatlakozás mellett áll.

21:50

Hadifoglyok kivégzésével vádolja az ENSZ az ukránokat és az oroszokat

Az ukrajnai orosz invázió 2022. február 24-i kezdete óta Kijev és Moszkva kölcsönösen hadifoglyok bántalmazásával vádolja egymást, ami háborús bűncselekmény.

19:23

Ukrán dróntámadást hiúsítottak meg az oroszok Herszonnál

Nemcsak Bahmutnál, hanem Herszonnál is sűrűsödnek a harci cselekmények. Az elmúlt napokban a drónok játszották a főszerepet a háborúban.

17:54

Buknak a cigicsepészek is a háborún

A múlt évben 25 millió szál cigarettát foglalt le az adóhatóság, ami éppen csak hetede az egy évvel korábbinak, ahogy fogyasztási dohányból is alig akadt fenn 2022-ben a hatóság hálóján. Az okokat minden bizonnyal az orosz-ukrán háborúban kell keresni: a februárban indult orosz invázió óta a határ ukrán és magyar oldalán is óriási a hatósági, adott esetben katonai jelenlét.
 

16:32

Kijev szankciókkal sújtja az ukrán területekre áhítozó román szenátort

A botrányairól, szélsőséges megnyilvánulásairól elhíresült Diana Sosoaca törvénytervezetben követeli, hogy Románia annektálja azokat az ukrajnai területeket, amelyek a két világháború között az országhoz tartoztak.

15:40

Medvegyev: Oroszország nem akar közvetlen konfliktusba keveredni a NATO-val

Bármilyen ukrán kísérlet a Krím félsziget visszavételére alapot szolgáltatna Oroszországnak bármilyen fegyver bevetésére – figyelmeztetett a volt államfő.

15:37

Hazaküldené az EKB a Raiffeisent Oroszországból

Azt várják el az osztrák pénzintézettől, hogy vonuljon ki egy olyan piacról, ahonnan a profitja több mint fele érkezik.

11:41

A szankciók miatt Oroszország adósai sem tudnak fizetni

A kétoldalú államközi hitelekből Oroszország bevételei 2022-ben a szankciók eredményeként jelentősen elmaradtak a tervezettől az ország pénzügyminisztériumának stratégiai és tervezési iratai szerint.

11:15

Komoly kétségek merültek fel a lőszerszállításokkal kapcsolatban

Hiába pörgeti fel az EU a lőszergyártást, az új, kétmilliárd eurós konstrukció is lényegesen kevesebb gránátot biztosít, mint amennyit az ukránok felhasználnak.

10:01

Óriási erőket mozgósítanak az ukránok és hamarosan támadnak

Csak Bahmutnál mintegy 80 ezerre növelték az ukrán hadsereg létszámát és Prigozsin szerint bármelyik pillanatban megindulhat az átfogó támadás.


 

hadijelentés Bahmut Bahmut ostroma
Kapcsolódó cikkek