BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét kormányt alakíthat a hivatalban lévő miniszterelnök Észtországban

A miniszterelnök jobbközép-liberális Reformpártja nyerte meg a március 5-én tartott parlamenti választásokat.

Az észt parlament szerdán jóváhagyta Kaja Kallas hivatalban lévő miniszterelnök új kormányát. A tallinni voksoláson a 101 tagú törvényhozásban 59 képviselő támogatta a reformpárti politikus kormányának megalakulását, 38-an szavaztak ellene. 

Kaja Kallas észt miniszterelnök érkezik az uniós csúcstalálkozóra az EU brüsszeli székhelyén, 2023. március 24-én. Fotó: John Thys / AFP

Kallast és kabinetjének tagjait Alar Karis államfő fogja hivatalosan kinevezni. 

A parlamentben mondott beszédében Kallas az Oroszországgal határos Észtország biztonságának szavatolását nevezte meg koalíciós kormánya fő célkitűzésének.

Az ukrajnai háború mindent megváltoztatott

 – hangoztatta a 45 éves Kaja Kallas, aki 2021-ben lett kormányfő.

A miniszterelnök jobbközép-liberális Reformpártja megnyerte a március 5-én tartott parlamenti választásokat, és ismét a balközép Szociáldemokrata Párttal és a jobboldali-konzervatív Haza (Isamaa) párttal lépett szövetségre. A koalíciós szerződést húsvéthétfőn írta alá a három politikai erő, amely 60 képviselői hellyel rendelkezik a parlamentben.

Még soha nem szavaztak ennyien az interneten keresztül Észtországban

Rekordot döntött az online szavazók száma a vasárnapi észtországi parlamenti választáson a tallinni választási bizottság előzetes adatai szerint.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.