BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
III. KÁROLY

Megérkezett Londonba a Végzet Köve

Ünnepélyes körülmények között megérkezett Skóciából Londonba a Végzet Köve.

III. KÁROLY
Fotó: Susannah Ireland

A brit uralkodók majdnem ezer éve használják ezt a követ a koronázási szertartáson. III. Károly királlyá és felesége, Kamilla királynévá koronázására a jövő szombaton kerül sor a westminsteri apátságban. A követ a ceremóniarend szerint a koronázási szék alá helyezik, amelyen Károly helyet foglal a szertartáson.

A 125 kilogrammot nyomó műtárgy, amelyet scone-i kő vagy koronázókő néven is ismernek, állandó helye az edinburghi vár Skóciában. Itt helyezték a szintén a ceremóniarendhez tartozó koronázószék alá egy különleges szertartáson, és innen érkezve vitte be szombaton hat hordozó az apátságba.

Fotó: Dan Kitwood / AFP

A koronázás után a kő visszakerül Skóciába, ahol nemzeti szimbólumként hasonló tisztelet övezi, mint Magyarországon a Szent Koronát. III. Malcolm skót király trónra lépése, 1058 óta használják az uralkodók megkoronázásakor. A követ I. Eduárd angol király, „a skótok kalapácsa” 1296-ban elvitte Skóciából hadizsákmányként, de 1996-ban visszaszolgáltatták – hat és fél évszázados késéssel teljesítve egy 1328-ban kötött egyezményt. 

A legutóbbi brit koronázás örökre átalakította a gyerekszobák világát

Kevésbé ismert tény, de II. Erzsébet királynő trónra lépése indította el világhódító útjára a matchboxokat, amelyek mai napig óriási népszerűségnek örvendenek.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.