Kapnak is valamit a dél-koreaiak Washingtontól, meg nem is az atomfegyver-politikában, de inkább nem – derül ki a The Wall Street Journal információiból, amelyeket azelőtt szellőztettek meg, hogy a hivatalos látogatáson Amerikában tartózkodó Jun Szogjol elnök a Fehér Házba látogatott volna, hogy Joe Biden elnökkel találkozzék. Jun Szogjol két hete csillapítani igyekezett országában a Bidenéket kritizáló hangokat, miután a kiszivárgott amerikai dokumentumokból kiderült: az Egyesült Államok saját szövetségesei után is kémkedett.

Vice President Of The United States Kamala Harris And President Of South Korea Yoon Suk-yeol Deliver Remarks To Press Vice President of the United States Kamala Harris and President of South Korea Yoon Suk-yeol deliver remarks to press in Greenbelt, Maryland, United States on April 25, 2023 (Photo by Kyle Mazza/NurPhoto) (Photo by Kyle Mazza / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Kyle Mazza

Az 52 milliós Dél-Korea a második világháború óta az Egyesült Államok védelme alatt áll, a fő katonai fenyegetés számára a feleakkora népességű, de atomfegyverekkel rendelkező szomszéd, a kommunista Észak-Korea.

Az amerikai lap kormányzati hivatalnokoktól arról értesült, hogy Jun Szogjol bizonyos engedményeket kap Washingtontól cserébe azért, hogy továbbra is lemond a saját atomfegyverektől, és az USA védelmére hagyatkozik. 

Az amerikaiak annyit ígérnének meg a tervezett Washingtoni nyilatkozat című dokumentumban, hogy partnerük egyeztetési jogot kapjon abban az esetben, ha az amerikaiak nukleáris válaszcsapással büntetnének egy észak-koreai támadást. A célpontválasztás és a csapásmérés felett azonban az amerikaiak megőriznék az ellenőrzést.  Cserébe Szöul továbbra is lemond arról, hogy saját nukleárias arzenált fejlesszen ki. A dokumentumot a két elnök találkozóján tennék közzé.

A nyilatkozatba foglalt amerikai elköteleződés a nukleáris elrettentés mellett azért is fontos a dél-koreaiaknak, mert az északiak növekvő rakéta- és atomfegyver-arzenálja aggodalmakat kelt az országban.

A megegyezés része az is – írta a lap –, hogy egy ballisztiklus rakétákkal felszerelt amerikai tengeralattjáró látogatást tesz Dél-Koreába. Ez inkább csak az elrettentési szándékot demonstrálja, mint a helyi haderőt erősíti, az azonban szinte bizonyos, hogy Phenjan részéről a már megszokott dörgedelmekhez és fenyegetőzéshez vezet majd. Az amerikai hadihajók jelenléte a térségben Peking rosszallását is maga után szokta vonni.

Észvesztő tempóra kapcsolt a fegyverkezési verseny

Rekordszintre emelkedtek a globális katonai kiadások tavaly. Leginkább az európaiak pörgették fel a védelmi iparukat, a kontinensen a hidegháború vége óta nem látott hadifejlesztés zajlik. Ugyanakkor a világ más részein is megindult a fegyverkezés.