BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Morawiecki: a szövetség az USA-val garantálja Európa biztonságát

A lengyel miniszterelnök a gazdasági és a védelmi együttműködés megerősítése megerősítése céljából látogat az Egyesült Államokba.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kedden az Egyesült Államokba repült a két ország gazdasági és védelmi együttműködésének megerősítése céljából – írja az AP hírügynökség. Háromnapos látogatása során a tervek szerint megbeszéléseket folytat amerikai védelmi vállalatok képviselőivel is, kedden pedig Kamala Harris alelnökkel találkozik a Fehér Házban. 

Polish PM Mateusz Morawiecki boards a government Boeing 737 after his press conference at the 1st Transport Aviation Base in Warsaw, Poland on 11 April, 2023. The Polish Prime Minister is setting out on a three day visit to the United States.
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök háromnapos látogatásra indul az Egyesült Államokba.
  Fotó: Jaap Arriens / Getty Images

 

Azért repülök az Egyesült Államokba, hogy erősítsem a kapcsolatot azzal az országgal, amely garantálja Európa biztonságát

 

 – mondta Morawiecki.

Miután Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, az Egyesült Államok növelte a katonai jelenlétét a NATO keleti szárnyán fekvő Lengyelországban, amelyet az Ukrajnába irányuló katonai és humanitárius segélyek tranzitországaként is használ. 

Lengyelország emellett Ukrajna egyik legfőbb támogatója, 

és amerikai, illetve dél-koreai gyártóktól rendelt tankokat és más modern katonai felszereléseket saját védelme megerősítése céljából. 

Miközben Európa energiafüggetlenségre törekszik, Lengyelország atomerőművek építését is tervezi, és az első ilyen megépítéséhez a Westinghouse céget választotta partnerként.

 

A lengyel–amerikai kapcsolatok talán még soha nem voltak ilyen erősek 

 

– hangsúlyozta Morawiecki az indulása előtt. Joe Biden amerikai elnök márciusban látogatott Lengyelországba, hogy megvitassa az Ukrajna elleni orosz invázióra adott nemzetközi választ.

A miniszterelnök szerint az Egyesült Államokkal való szövetség a biztonság garanciája, amely két pilléren nyugszik: a gazdasági és a védelmi együttműködésen. 

 

Azért megyek az Egyesült Államokba, hogy mindkét pillért megerősítsem

 

 – mondta.

 

Borítókép forrása:  Jaap Arriens / Getty Images

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.