BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oroszország egyre inkább a hidegháborús technológiára kénytelen támaszkodni

A nyugati szankciók miatt az oroszok az új harckocsikat elavult technológiával szerelik fel, ami akár két kilométeres lőtávveszteséget is jelenthet a fronton.

Oroszország visszafelé halad az időben, ami az Ukrajnában használt fegyverzet és eszközök minőségét illeti, és egyre inkább a hidegháború korabeli fegyverekre kénytelen támaszkodni – állítják a nyugati tisztviselők. 

Hot war continues around Bakhmut
DONETSK OBLAST, UKRAINE - APRIL 13: Ukrainian soldiers of the 80th brigade firing artillery in the direction of Bakhmut, on April 13, 2023 as Russian-Ukrainian war continues. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Több megfigyelő is arról számolt be, hogy az oroszok olyan T–55-ös harckocsikat vettek elő a raktárakból, amelyeket a Szovjetunió 1948-ban, nem sokkal a második világháború befejezése után kezdett gyártani – írja az Insider. A súlyos harctéri veszteségek azt jelentik, hogy az orosz hadsereg minőségi veszteséget szenvedhetnek el a fejlett felszerelések csökkenése miatt – állítja egy washingtoni székhelyű agytröszt, a Center for Strategic and International Studies.

Oroszország hozzáférését elvágták a a fejlett technológiáktól, például az optikai rendszerek beszerzésétől, amelyeket korábban Franciaországból importáltak – tették hozzá. Ez azt jelenti, hogy

az új harckocsikat régebbi, kevésbé kifinomult rendszerekkel szerelik fel, ami akár két kilométeres lőtávveszteséget is jelenthet.

Bár Oroszország nehézségekbe ütközik az új fegyverek gyártása terén, elegendő régebbi fegyverük lehet ahhoz, hogy mennyiségi fölénnyel igyekezzen kompenzálni a fejlett technológia terén ért veszteségeket – mondta az agytröszt. 

Az erőik átlagosan 150 harckocsit veszítenek havonta Ukrajnában, és az Oryx hírszerző platform becslése szerint 2022 februárja és 2023 februárja között 1779 tank a veszteségük. 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.