BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Andrzej Duda: Oroszországnak el kell veszítenie a háborút

A lengyel miniszterelnök szerint Ukrajnában dől el a világ sorsa, és nem szabad engedni az orosz birodalmi ambícióknak.

Az orosz birodalmi ambíciók megvalósítását csak az Egyesült Államok jelentős európai szerepvállalása, valamint a NATO és az Európai Unió bővítése, az észak-atlanti szövetség keleti szárnyának erősítése akadályozhatja meg – mondta Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön egy varsói nemzetközi konferencián.

ICELAND-EU-POLITICS-SUMMIT-DIPLOMACY
Poland's President Andrzej Duda signs the agreement on the creation of a "Register of Damage caused by the aggression of the Russian Federation against Ukraine" on the sidelines of the 4th Summit of the Heads of State and Government of the Council of Europe, in Reykjavik, Iceland on May 17, 2023. A year after kicking Russia out of the Council of Europe (CoE) over its war in Ukraine, the leaders of the 46-nation pan-continental rights body is gathering for a two-day summit from May 16-17 in Iceland to take an initial step towards a future prosecution of Russian leaders. (Photo by Christophe ARCHAMBAULT / AFP)
Fotó: AFP

A lengyel államfő a lengyel külügyi intézetnek (PISM) az ukrajnai helyzettel is foglalkozó, Strategic Ark című kétnapos konferenciáját nyitotta meg beszédével. Online ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij is felszólalt, és a konferencián Christopher Cavoli tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka is részt vesz.

Duda szerint a Nyugatnak elsősorban katonai és humanitárius területen kell támogatnia Ukrajnát, az Európai Uniónak és a G7 csoportnak pedig újabb szankciókat kell életbe léptetnie Oroszországgal szemben. A politikus hangsúlyozta, hogy jelenleg 

Ukrajnában dől el a világ sorsa, hiszen Oroszország sikere más államokat is agresszív politikájuk megvalósítására biztatna.

A lengyel elnök elmondta azt is, hogy hazájának célja Ukrajna EU- és NATO-csatlakozásának biztosítása, ugyanis ez a szükséges reformok megvalósítására biztatná Kijevet, hozzátéve, hogy reményei szerint a NATO júliusi vilniusi csúcstalálkozóján olyan döntések születnek, amelyek közelebb hozzák Ukrajna NATO-tagságát.

Fel kell azonban arra is készülni, hogy Oroszország folytatja agresszív politikáját, ezért Lengyelország továbbra is támogatja az Egyesült Államok erőteljes európai szerepvállalását, a NATO keleti szárnyának megerősítését, valamint az észak-atlanti szövetség és az EU bővítését – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy az orosz birodalmi ambíciók ne érvényesüljenek.

Oroszországnak el kell veszítenie a háborút, és meg kell értenie, hogy az egyesült, szabad világ szembeszáll és a jövőben is szembe fog szállni vele

– zárta beszédét a lengyel politikus.

Volodimir Zelenszkij felszólalásában aláhúzta: Ukrajnának a végső győzelemig kell harcolnia. Mint mondta, Moszkva a békéről és a diplomáciáról kezd beszélni, valójában azonban időt akar nyerni a háború folytatására. Reményét fejezte ki, hogy a NATO-csúcstalálkozón hozandó döntések lehetővé teszik Ukrajna csatlakozását. A Strategic Ark konferencián csütörtök délután Zbigniew Rau lengyel és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is felszólal.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.