BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elhagyta az amerikai vezetésű tengerbiztonsági koalíciót az Egyesült Arab Emírségek

Abu-Dzabi elégedetlen a biztonsággal a Perzsa-öbölben, már két hónapja nem tagja a koalíciónak.

Már két hónapja kilépett az Egyesült Államok vezette, a Vörös-tenger és a Perzsa(Arab)-öböl térségét felügyelő tengerbiztonsági koalícióból az Egyesült Arab Emírségek – jelentette be az ország szerdán. Az arab ország a döntést azt követően hozta meg be, hogy felülvizsgálta biztonsági kapcsolatait minden érintett féllel – derül ki az ország külügyminisztériumának közleményéből, melyről a WAM helyi állami hírügynökség számolt be.

An Iranian oil tanker sit anchored off the Kharg oil hub on the Persian Gulf about 1,250 km (776 miles) south of Tehran on February 23, 2016
Fotó: Morteza Nikoubazl / AFP

A tájékoztatás szerint Abu-Dzabi elkötelezett a párbeszéd és a diplomácia irányában a régió biztonságának és stabilitásának erősítése érdekében, valamint továbbra is kiáll a nemzetközi jog által szabályozott tengerbiztonság mellett.

Az Egyesített Tengerészeti Erők (Combined Maritime Forces, CMF) célja a térségben zajló kalóz- és terroristatevékenység elleni küzdelem. Mivel itt halad át a világ egyik legfontosabb hajózási útvonala, ez különösen fontos, azonban 

az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség erősödése óta több hajót is támadás ért.

Irán két hét alatt két olajszállító tartályhajót is lefoglalt a Hormuzi-szoros mellett. A szoroson keresztül halad át a világ teljes olajszállításának mintegy 20 százaléka az Ománi-öböl és az Indiai-óceán irányába. A térségben az utóbbi években több incidens történt az iráni Forradalmi Gárda és különböző felségjelű hajók között, a feszültség veszélyezteti a hajózás biztonságát is.

Abu-Dzabi többször jelezte, hogy kevésnek érzi az amerikaiak által nyújtott biztonsági szolgáltatásokat, míg Washington arra kérte az olajállamot, hogy ne segítsen Oroszországnak a szankciók kijátszásában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.