Egy kanadai hegymászó halálával tizenkettőre emelkedett az idei tavaszi mászószezon halottainak száma a világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten, további öt embert, köztük Suhajda Szilárdot eltűntként tartanak számon – jelentette pénteken a The Himalayan nepáli hírportál.

Mount Everest, peak on the left with snow plume, seen over Nuptse ridge, Himalayas, Nepal, Asia Mount Everest, peak on the left with snow plume, seen over Nuptse ridge, Himalayas, Nepal, Asia (Photo by Tony Waltham / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP)
Fotó: Tony Waltham

Petrus Albertyn Swart 63 éves kanadai hegymászó csúcstámadás közben, 

az úgynevezett halálzónában, a 4-es tábor felett kapott magassági betegséget. Segítséggel visszajutott a 4-es táborba, útban a 3-as táborba azonban elhunyt.

Serpák nélkül nincs hegymászás: egyre kevesebb fiatal akar expedíciót vezetni az Everest csúcsára

Kami Rita serpa az idén május elején állította fel a világrekordot, amikor 27. alkalommal is felért a Mount Everest csúcsára. A tapasztalt hegyi vezető elmondta, hogy a fiatal serpák egyre kevésbé akarnak hegymászással foglalkozni. Saját fiát említette példának, aki elment egyetemre, ahol turizmust tanul. Hozzátette, hogy a koronavírus-járvány alatt leállt a forgalom az Everesten, emiatt sok serpa vesztette el a megélhetését.

A hírportál szerint 

jelenleg öt olyan ember – három külföldi és két nepáli – van, aki eltűntnek számít, 

illetve akivel nincs kapcsolat, köztük említi a cikk a 40 éves Suhajda Szilárdot, akivel szerdán este szakadt meg a kommunikáció.

Az eltűntek között van egy 33 éves süketnéma malajziai hegymászó, akiről semmit sem tudni május 18. óta, amikor a csúcsról visszatért a 4-es táborba. Egy indiai-szingapúrinak 8500 méteres magasságban veszett nyoma. Csütörtök óta nincs kapcsolat egy nepáli hegymászóval és helyi kísérőjével.