BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megindokolta a honvédelmi miniszter Ruszin-Szendi Romulusz vezérkari főnök leváltását

A magyar kormány elhúzódó háborúra számít. A harcászati szintről hadműveleti szintre kell emelni a Magyar Honvédség képességeit.

Harcászati szintről hadműveleti szintre kell emelni a Magyar Honvédség képességeit és ehhez a megfelelő ember a Honvéd vezérkar főnökének jelölt Böröndi Gábor altábornagy – mondta a honvédelmi miniszter kedden Budapesten, újságíróknak. 

20230420 SzékesfehérvárSajtótalálkozó  Cser-Palkovics András polgármester és Ruszin Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Szalay-Bobrovniczky Kristóf Böröndi Gábor kinevezés előtti meghallgatását követően, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülése után arról beszélt: 

a kormány és ő maga is elhúzódó háborúra számít. 

Mint mondta, a magyar kormány a béke és tűzszünet oldalán áll, de katonai értelemben fel kell készülni arra, hogy ez a konfliktus elhúzódik, jelen lesz Európa keleti határán. Kiemelte: erre a Magyar Honvédségnek fel kell készülnie, ezért javasolta „a megfelelő ember a megfelelő helyen, a megfelelő időben elvét” követve, hogy Böröndi Gábor altábornagy vezesse a harcászati szintről a hadműveleti szintre a honvédséget. Szalay-Bobrovniczky Kristóf megköszönte a csütörtökön a vezérkari főnök beosztásából felmentett Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy munkáját, mint mondta, benne egy kitűnő embert és katonát ismert meg, aki különleges műveleti, harcászati ismereteit kamatoztatva az elmúlt két évben a Magyar Honvédséget egy új útra tette. 

Az ATV cikke szerint a miniszter cáfolta, hogy Ruszin-Szendi Romulusz leváltásának indoka „a napi sajtóban megjelent hírekkel” összefüggésben lenne.

 

Harcászati szintről hadműveleti szintre lépünk

 

– ismételte meg Szalay-Bobrovniczky Kristóf, miért tartotta indokoltnak a személycserét a vezérkari főnöki poszton. A miniszter azt mondta, hogy 

nem kirúgásról, hanem szemléletváltásról van szó, Ruszin-Szendi Romulusz „szolgálatai vitathatatlanok, de fejben is át kell állni a nulladik szintről a hadműveleti szintre” 

– mondta. „Fiatal, dinamikus tiszteket akarnak pozícióba helyezni, ugyanakkor méltó és méltányos csomagot raktak össze azoknak a katonáknak, akik kilépnek most a szolgálatból, 70 százalékát kapják meg az illetményüket – jelentette ki. Ez akkor is rendelkezésre áll a számukra, ha a munkaerőpiacon állást találnak – hangsúlyozta a miniszter. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.