BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkva bekérette az ideiglenes lengyel ügyvivőt a varsói orosz iskola lefoglalása miatt

Oroszország szerint jogtalan és a diplomácia szabályait sárba tipró tett volt a varsói orosz középiskola lefoglalása. Lengyelország szerint az épület állami tulajdon, amit az orosz nagykövetség jogtalanul birtokolt. Moszkva kemény válaszlépéseket helyezett kilátásba.

Bekérették kedden az orosz külügyminisztériumba az ideiglenes lengyel ügyvivőt, és jegyzékben tiltakoztak nála a varsói orosz középiskola épületének 0älefoglalása” miatt – közölte az orosz tárca.

Russian Embassy School Seized In Warsaw
Fotó: NurPhoto via AFP

Ez a felháborító tett a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es Bécsi Egyezmény súlyos megsértése, és különösen cinikus tett annak tükrében, hogy az iskolában tanuló diákok ellen irányul, akiket a lengyel hatóságok arcátlanul kiraktak az utcára

– olvasható a közleményben. A TASZSZ beszámolója szerint Jacek Sladewski ideiglenes ügyvivő mintegy 20 perces megbeszélést követően távozott a minisztériumból, a sajtónak nem nyilatkozott.

Medvegyev: szakítsuk meg a diplomáciai kapcsolatokat Lengyelországgal

Durván kirohant Lengyelország ellen Dmitrij Medvegyev volt elnök, az orosz nemzetbiztonsági tanács helyettes vezetője: szerinte a lengyelekkel nincs értelme fenntartani a diplomáciai kapcsolatokat.

Az ügy előzménye, hogy a lengyel hatóságok szombaton erő alkalmazásával kezdték meg az orosz nagykövetség mellett működő középiskola kisajátítását, miután az orosz fél a lengyel felszólításra nem volt hajlandó önként távozni. Aznap estig a dolgozóknak el kellett hagyniuk az épületet, és egy hetet kaptak a berendezési tárgyak elszállítására.

Lukasz Jasina lengyel külügyi szóvivő szombaton úgy nyilatkozott, hogy az átvétellel bírósági határozatot hajtanak végre, amely a varsói polgármesteri hivatal beadványára született. 

A bíróság egyetértett azzal, hogy az ingatlan a lengyel állam tulajdona, Oroszország törvényellenesen birtokolta 

– tette hozzá.

A varsói orosz nagykövetség törvényellenesnek minősítette a lengyel hatóságok eljárását. Moszkva kemény választ helyezett kilátásba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.