BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EU-csúcs: fel kell számolni az emberkereskedői és az embercsempész-hálózatokat, de csak az év végére lehet egyezség

Az Európai Tanács elnöke szerint a szolidaritási intézkedések keretében a migránsok áthelyezésének és letelepítésének önkéntes alapon kell történnie.

Az Európai Unió elkötelezett amellett, hogy megtörje az emberkereskedők és az embercsempész-hálózatok üzleti modelljét, továbbá elkötelezett az illegális migráció kiváltó okainak kezelése mellett, hogy jobban tudja irányítani a migrációs beáramlást, és elkerülje, hogy bárki életveszélyes útra induljon – jelentette ki az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Brüsszelben pénteken. 

 Charles Michel - Ulf Kristersson in Brussels
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A kétnapos EU-csúcsértekezlet végén tett – a tagországok állam-, illetve kormányői által jóváhagyott – úgynevezett elnöki nyilatkozatban Charles Michel kiemelte: 

a migráció olyan európai kihívás, amely európai választ igényel. 

Közölte: a migrációval kapcsolatban több előrelépést volt az elmúlt hónapokban, a tagállamok egyebek mellett megállapodtak abban, hogy a nemzetközi joggal összhangban fokozzák az erőfeszítéseiket minden területen, minden migrációs útvonal mentén a kialakult helyzet kezelésére. Az Európai Bizottság ezzel egy időben folytatja az uniós finanszírozás mozgósítását célzó munkáját a migránsok ideiglenes védelmének támogatására. 

Az Európai Tanács elnöke arról tájékoztatott, hogy Lengyelország és Magyarország az új migrációs és menekültügyi EU-paktummal kapcsolatban a csúcsértekezleten kijelentette: olyan közös álláspontra kell jutni a hatékony migrációs és menekültügyi politikával kapcsolatban, amely szerint 

a szolidaritási intézkedések keretében a migránsok áthelyezésének és letelepítésének önkéntes alapon kell történnie, és a szolidaritás minden formáját egyformán érvényesnek szükséges tekinteni. A két ország továbbá azt is hangsúlyozta, hogy az uniós paktum nem lehet az illegális migráció potenciális fokozó tényezője 

– tette hozzá Charles Michel. 

Mentené a menthetőt Brüsszel – veszélyben a költségvetés bővítése

Spinant: a Magyarország és Lengyelország számára elkülönített összegek rendelkezésre állnak – ezeket semmilyen más célra nem költik el.

A migráció közös kihívás, amely közös európai válaszokat igényel, az Európai Unió leköszönő svéd elnöksége kiváló munkát végzett abban a tekintetben, hogy létrejött az általános álláspont a migrációs és menekültügyi reformokkal kapcsolatban, így 

 

arra számítunk, hogy a paktumot sikeresen lezárjuk az év végére

 

 – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Azt emelte ki, hogy az új paktum középpontjában az emberi kétségbeesést kihasználó embercsempészek és emberkereskedők bűnszövetkezeteinek felszámolása áll, továbbá a legális migrációs útvonalak kialakítása, amelyeket a bizottság az unión kívüli országokkal kialakított partnerségek megerősítésével hozna létre. 

 

Ugyanakkor célunk, hogy fokozzuk az együttműködést ezekkel az országokkal az embercsempészet ellen, továbbá az illegális migránsok visszaküldése, de világos koncepciónk van a tehetséggondozó partnerségek támogatásáról, tehát az Európába vezető legális migrációs utakról is 

 

– fogalmazott. 

Sok hűhó semmiért – rögös jogi úton indult el az EU

A brüsszeli csúcstalálkozón nem született áttörés Ukrajna támogatásának kérdésében csütörtökön. A befagyasztott orosz eszközök felhasználását vizsgálja tovább az EU, ami rövid távon egész biztos nem hoz eredményt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.