BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Felbukkant az első orosz csúcsvezető a lázadás óta: Sojgu a fronton termett

A csapatokhoz látogatott a megszállt Ukrajnába Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. Ez két szempontból is érdekes: ő az első orosz vezető politikus, aki nyilvánosan megjelent Jevgenyij Prigozsin kérészéletű lázadásának szombati vége óta, ráadásul a hírek szerint inog a széke, bár az országot elhagynia nem neki kellett, hanem a vele szemben álló zsoldosvezérnek.

Szergej Sojgu védelmi miniszter a tárca tájékoztatása szerint orosz csapatokat látogatott meg a háborús Ukrajnában, és ezzel ő az első aktívan szereplő orosz vezető politikus, mióta Jevgenyij Prigozsin zsoldosvezér majdnem félúton Moszkva felé Rosztovból lemondott arról, hogy a fővárosba vezesse menetoszlopait. Pont Sojgu és a hadsereg vezetői voltak azok, akikkel Prigozsin konfliktusba került, és úgy döntött, maga szerez igazságot a zsoldosokból álló Wagner csoportnak.

Fotó: Russian Defence Ministry / AFP

Mielőtt még komolyabb belső katonai konfliktusra került volna sor, Prigozsint rábeszélték, hogy ne húzza tovább a húrt, és távozzon Fehéroroszországba, azóta azonban folyik a spekuláció, hogy ellenfelei, köztük Sojgu is, rajtavesztenek, Vlagyimir Putyin elnök félreteszi őket.

Hogy ebben a tekintetben van-e bármilyen üzenete annak, hogy hétfőn Sojgu lépett először, nehéz megmondani, mindenesetre a harcban álló csapatok számára tartalmazhat fontos üzenetet, hogy az első számú hadúr, Putyin elnök fő katonai helyettese és barátja megjelent a fronton. Hiszen több helyszínen is ellentámadást indítottak az ukránok, míg tartott a Wagner-zsoldosok felkelése okozta oroszországi felfordulás, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig ismét több fegyvert kért nyugati szövetségeseitől.

Vége a lázadásnak: Prigozsinnak megkegyelmezett Putyin, de nem maradhat Oroszországban

A Wagner vezére legalább húszéves börtönbüntetést úszott meg, élve távozhat. Erre Putyin a szavát adta. A magánhadsereg harcosai az orosz védelmi minisztériummal szerződnek.

A The New York Times híre szerint Sojgu egy parancsnoki posztot látogatott meg, ahol meghallgatta Jevgenyij Nyikiforov, az ukrajnai orosz erők parancsnoka tájékoztatóját a hadi helyzetről – ezt a minisztérium közölte Telegram-csatornáján. Egy videót is közzétettek, de az nem derült ki, hol és mikor készült.

Orosz vezető politikus ezenkívül nem jelent még meg nyilvánosan a Prigozsin-lázadás lefújása óta. Miközben a Wagner-zsoldosok Moszkva felé vonultak, maga Putyin jelent meg a képernyőkön, és ötperces nyilatkozatában arra tette ígéretet, hogy véget vetnek a ribilliónak. Ez meg is történt, Moszkvában is véget ért a terrorellenes rendkívüli állapot.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.