BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stoltenberg: a nyugati katonai támogatás fordulatot hozhat a háborúban

A NATO főtitkára szerint az ukrán ellentámadás sikeréhez a szövetségesek által nyújtott támogatás is nagyban hozzájárul. Stoltenberg a svédek mielőbbi csatlakozása mellett is érvelt.

A nemrég megkezdett ukrán ellentámadás mutatja, hogy Kijev képes visszafoglalni területeket, ami azt bizonyítja, hogy a szövetségesek katonai támogatása változást hoz a harctéren – jelentette ki a NATO főtitkára csütörtökön Brüsszelben.

Fotó: AFP

Jens Stoltenberg a NATO-tagországok védelmi minisztereinek csütörtökön kezdődő kétnapos tanácskozására érkezve azt mondta, noha nem látható, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a békére, vagy a béketárgyalásokra készülne, tudnia kell, hogy nem győzhet a harctéren.

Ha azt akarjuk, hogy Ukrajna majd eredményesen vegyen részt a béketárgyalásokon, további területeket kell visszaszereznie, ahhoz pedig fegyverekre van szüksége

– fogalmazott a norvég politikus.

Kiemelte, hogy Oroszország nukleáris retorikája felelőtlen és veszélyes, ráadásul további nukleáris képességekbe is fektetett, a fegyverek egy részét a szövetséges országok közelébe, a NATO keleti szárnyának határára telepítették. Mindez nem indokolja, hogy a NATO változtasson nukleáris berendezkedésén.

Lukasenka: egy hónapon belül atomhatalom lesz Fehéroroszország

Moszkva még a júliusi NATO-csúcs előtt felfegyverezné legfőbb szövetségesét. Minszk szerint a taktikai atomfegyverek telepítése kizárólag védelmi célokat szolgál.

Kérdésre válaszolva üdvözölte azon országok erőfeszítéseit, amelyek képzést biztosítanak az ukrán pilóták számára. Külön üdvözölte a légvédelmi rakéták mellett a harci repülőgépek átadásáról szóló felajánlásokat.

Közölte, a kétnapos találkozó során a védelmi miniszterek áttekintik majd az NATO védelmi iparának a gyártásra vonatkozó új cselekvési tervét a lőszerek rendelkezésre állásának felgyorsítása és a készletek feltöltése érdekében.

Ez a szövetségesek védelmi képességének erősítése mellett fokozza Ukrajna támogatását.

Tájékoztatása szerint a miniszterek emellett az Egyesült Királyságban működő tengerészeti parancsnokságon belül új központ létrehozásáról egyezhetnek meg a tenger alatti létfontosságú infrastruktúra védelme érdekében.

Elmondta, nemrégiben Recep Tayyip Erdogan török elnökkel előremutató beszélgetéseket folytatott Ankarában Svédország NATO-csatlakozási kérelme ratifikálásának folyamatáról.

 

Svédország a tagság minden feltételének megfelel, teljestette a török kéréseket, köztük megerősítette a terrorizmusellenes szabályozásait, ami lehetővé teszi, hogy mihamarabb lezárulhasson a csatlakozási folyamat

 

– zárta gondolatait Stoltenberg.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.