BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrán drónok támadták meg a Barátság olajvezetéket – jelentik az oroszok

A brjanszki terület kormányzója szerint az ukrán drónok éjszakai támadását egy finomító ellen az orosz légvédelem sikerrel elhárította – jelentette a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

Orosz jelentések szerint ukrán támadás érte az éjszaka a Barátság vezetéket egy olyan ponton, ami még az orosz olajat Közép-Európába – hazánkba is – szállító vezeték északi és déli ágra szétválása előtt helyezkedik el. 

Gas Pipes And Fuel Transit From Russia To Western Europe
Fotó: Bloomberg

A támadást drónokkal hajtották végre – közölte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint Telegram-csatornáján Alekszandr Bogomaz, a brjanszki terület kormányzója.

Ma éjszaka az orosz fegyveres erők légvédelmi egységei Novozibkovszkij városi kerületben visszaverték ukrajna fegyveres erői támadását a Barátság olajfinomító ellen. Katonao légvédelmi rendszereink professzionalizmusának köszönhetően három repülőgéptípusú drónt megsemmisítettek

– írta a kormányzó.

A jelentés emlékeztet rá: a Barátság vezeték Almetyevszkből indul, áthalad Brjanszkon, majd két ágra válik. Az északi Fehéroroszországon halad keresztül Lengyelország felé, a déli Ukrajnán át Magyarország, Szlovákia és  Csehország irányába.

A Barátságot nem először éri támadás. Márciusban szintén Bogomaz számolt be arról, hogy a kőolajvezeték egy olajszivattyúja ellen intézett dróntámadást az ukrán hadsereg. Brjanszkban a Transznyefty novozibkovi állomását támadták meg, áldozatokról akkor sem érkezett jelentés.

A múlt hónapban a Washington Post számolt be arról, hogy kiszivárgott hírszerzési dokumentumok szerint korábban zárt ajtók mögött Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felvetette: Ukrajna felrobbanthatná a Magyarországnak orosz kőolajat szállító Barátság csővezetéket, mert ezzel tönkre tudná tenni Orbán Viktor miniszterelnök iparát, ami erősen az orosz kőolajra épül.

Durván megemelték az ukránok az olajtranzit tarifáját, ez Magyarországot is érinti

Mától 25 százalékkal magasabb lett a tarifa, ami immár tonnánként 17 eurót tesz ki.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.