BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Uniós biztos: az Ukrajna újjáépítésébe való beruházás nem várhat a háború befejezéséig

Az Európai Beruházási Bank és az Európai Bizottság kedden 100 millió euró hitel lehívásáról szóló megállapodást ír alá kedden.

Az Ukrajna helyreállításába és újjáépítésébe való beruházás nem várhat a háború végéig – jelentette ki Valdis Dombrovskis uniós biztos, az Európai Bizottság alelnöke kedden az Európai Parlament plenáris ülésén.

BELGIUM-BRUSSELS-EUROGROUP-MEETING(221108) -- BRUSSELS, Nov. 8, 2022 (Xinhua) -- Executive Vice-President of the European Commission Valdis Dombrovskis, who is in charge of economic affairs, arrives for the Eurogroup meeting in Brussels, Belgium, Nov. 7, 2022. The finance ministers, representing the 19-country euro area, met in Brussels on Monday to discuss the eurozone's economic development, as well as budgetary measures to mitigate the impact of high energy prices. (Xinhua/Zheng Huansong)Xinhua News Agency / eyevineContact eyevine for more information about using this image:T: +44 (0) 20 8709 8709E: info@eyevine.comhttp://www.eyevine.com
Valdis Dombrovskis 
Fotó: Northfoto

A biztos a jövő héten Londonban tartandó ukrajnai újjáépítési konferenciával kapcsolatos vitában elmondta: a helyreállítás sok ukrán térségben már most elkezdődhet. 

Ukrajna az idén további támogatást igényel különösen a gyors helyreállítási szükségletek miatt, mintegy 40 milliárd dollár beruházást,

olyan kiemelt területeken, mint a polgári és energetikai infrastruktúra, a lakhatás, a magánszektor fejlesztése és a humanitárius igények kielégítése.

Felhívta továbbá a figyelmet, hogy az EU-nak szoros koordinációt kell kiépítenie az európai pénzügyi intézményekkel, mind az Európai Beruházási Bankkal, mind az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), amelyek fontos szerepet játszanak Ukrajna újjáépítésében. 

Az Európai Beruházási Bank (EIB) és a bizottság kedden 100 millió euró hitel lehívásáról szóló megállapodást ír alá

 – mondta. 

Dombrovskis lenyűgözőnek nevezte Ukrajna reformok terén végrehajtott erőfeszítéseit, de felhívta a figyelmet, hogy a szükséges változtatások még nem fejeződtek be.

Mint mondta, az EU különleges szerepet játszik majd Ukrajna újjáépítésében, de az újjáépítési erőfeszítéseknek együtt kell járniuk a reformokkal, hogy modern és ellenálló ország legyen Ukrajnából, amely elköteleződik az EU mellett.

Iszonyatos költsége lehet az ukrajnai újjáépítésnek

A Világbank szerint Ukrajna újjáépítésének a költsége eléri a 2022-es GDP 2,6-szeresét.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.