BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A NATO az ázsiai–csendes-óceáni térség felé való terjeszkedéssel akadályozná Kínát – állítja Peking

A NATO-csúcson Jens Stoltenberg NATO-főtitkár aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Peking egyre inkább semmibe veszi a szabályokon alapuló nemzetközi rendet, míg Kína szerint a NATO jelent komoly kihívást a globális békére és stabilitásra.

Alaptalan vádaskodásoknak és provokációnak nevezte a NATO Kínával kapcsolatos állításait szerdán a kínai külügyi szóvivő, reagálva arra a közös nyilatkozatra, amelyet a katonai szövetség tagállamai kedden adtak ki vilniusi csúcstalálkozójukon.

Wang Wenbin speaks in Beijing, China
Wang Wenbin, deputy director of the information department of the Ministry of foreign affairs, attends a press conference to speaks about Ukraine, Russia and United States in Beijing, China on February 21, 2023.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Ichiro Ohara / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vang Ven-bin kínai külügyi szóvivő
Fotó: Ohara Icsiro /AFP

A NATO a szóban forgó nyilatkozatban úgy fogalmazott: Peking ambíciói fenyegetést jelentenek a szervezet érdekeire nézve. 

Aláhúzták, hogy a kommunista ország gazdasági, katonai és diplomáciai eszközök révén törekszik befolyása növelésére, miközben igyekszik elfedni valódi szándékait, illetve hadi fejlesztéseinek mértékét. 

Peking szemére vetették azt is, hogy a többi között a kibertérben végzett műveleteivel téves információk terjesztésén fáradozik, gyengítendő a NATO biztonságát.

Pekingi sajtótájékoztatóján Vang Ven-bin tagadta, hogy Kína kihívást jelentene a NATO érdekeire és biztonságára nézve, és azt szorgalmazta, hogy az észak-atlanti szövetség hagyjon fel a provokációval.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség szerdai közleményében úgy fogalmazott:

a NATO az ázsiai–csendes-óceáni térség felé nyújtogatja csápjait azzal a kifejezett szándékkal, hogy feltartóztassa Kínát. 

Hozzátették: tekintettel arra, hogy NATO-tagállamok háborúkba és konfliktusokba folynak bele, úgy néz ki, hogy a NATO komoly kihívást jelent a globális békére és stabilitásra.

Kedden Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kiemelte, nem tekintik Kínát a NATO ellenségének, mindazonáltal aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Peking egyre inkább semmibe veszi a szabályokon alapuló nemzetközi rendet, nem hajlandó elítélni Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját, és jelentős hadi fejlesztéseket hajt végre. 

Kína gazdasága lassul – de miért baj ez nekünk?

Félő, hogy a japán útra lép a Mennyei Birodalom – elöregedő társadalom, defláció, pangó gazdasági növekedés fenyeget.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.