BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az orosz–ukrán háború 499. napja – friss hírek

Több sajtótermék is arról számolt be, a Biden-kormányzat azon gondolkodik, hogy kazettás bombákat szállítson Ukrajnának.

A Biden-kormányzat úgy döntött, hogy kazettás bombákat szállít Ukrajnának – közölte az AP a döntést ismerő forrásokra hivatkozva. A Fehér Ház illetékeseitől a The New York Times is arról értesült, hogy arra számítanak, Joe Biden amerikai elnök jóváhagyja a kazettás lőszerek Ukrajnának történő átadását. Amerikai tisztségviselők azt mondták, hogy az Ukrajnának nyújtott, várhatóan újabb 800 millió dollár értékű katonai segélyt pénteken jelentik be. A fegyverek a Pentagon készleteiből származnak, és Bradley, illetve Stryker páncélozott járműveket, valamint egy sor lőszert is tartalmaznak, például tarackok töltényeit és a HIMARS néven ismert High Mobility Tüzérségi Rakétarendszert. 

Fotó: AFP

A kazettás lőszerek robbanáskor több kis bombát szórnak szét, és így halálosabbak és nagyobb területet fednek le, mint a hagyományos tüzérség. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hónapok óta lobbizik az Egyesült Államoknál, hogy biztosítsa az ukrán ellentámadást támogató fegyvereket.

Hasonló hírek már korábban is felmerültek, a The Washington Post amerikai napilap Mark A. Milley tábornok szavait idézve közölte: „Már régóta gondolkozunk azon, hogy kettős célú, továbbfejlesztett hagyományos lőszereket adjunk Ukrajnának.” 

2008-ban több mint 120 ország írta alá a kazettás bombák gyártásának, használatának és raktározásának betiltásáról szóló paktumot – az Egyesült Államok, Oroszország és Ukrajna is kimaradt ebből.

Közben az orosz erők hat határ menti településre csaptak le Szumi megyében július 6-án, és egyetlen nap alatt több mint száz robbantást hajtottak végre – közölte a Szumi katonai adminisztráció. A Kyivindependent beszámolója szerint az orosz hadsereg ágyúzta Bilopillia, Miropillia, Krasznopillia, Hluhiv, Eszman és Szeredina-Buda közösségeit.

Zelenszkij elnök a tegnapi meglepetésszerű prágai látogatásán Petr Pavel cseh államfővel tartott közös sajtótájékoztatóján azt mondta, Ukrajna fenntartja a kezdeményezést a megszálló orosz csapatok elleni ellentámadásban.

Az ISW friss beszámolója szerint az ukrán erők július 6-án ellentámadást hajtottak végre a front legalább három szektorában, és folytatják az orosz katonai erő és logisztikai eszközök fokozatos leépítését célzó erőfeszítéseket. Ukrán katonai illetékesek arról számoltak be, hogy az ukrán erők ellentámadást folytatnak Bahmut, Nyugat-Donyeck és Nyugat-Zaporizzsja irányban. 

A háború fontosabb tegnapi híreit itt olvashatja. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.