A londoni alsóház képviselői átlagosan 233 fontot keresnek óránként a másodállásukban – ez 17-szer magasabb összeg a brit átlagnál, és a minimális órabér 22-szerese. (Egy font 438,2 forint.)

Britain's outgoing Prime Minister Boris Johnson (C) and his wife Carrie come out of Number 10 as Johnson prepares to deliver his final speech outside 10 Downing Street in central London on September 6, 2022, before heading to Balmoral to tender his resignation. British Prime Minister Boris Johnson formally tenders his resignation to Queen Elizabeth II on Tuesday, handing over power to Liz Truss after his momentous tenure dominated by Brexit and Covid was cut short by scandal. (Photo by ISABEL INFANTES / AFP)
Boris Johnsonnak már nem kell nyilvánosságra hoznia, hogy mennyit keres.
Fotó: Isabel Infantes / AFP

A Sky News összeállítása szerint a legjobban fizetett még képviselő korában is Boris Johnson volt, akinek az órabére elérte a 21 822 fontot, miután távozott a kormányfői posztról. Azóta a parlamenti képviselőségről is lemondott, így nem köteles nyilvánosságra hozni, hogy mennyi pénzt keres.

A 2019-es választás óta mindenesetre Johnson összesen 6,4 millió fontot keresett, amelybe a támogatások is beletartoznak. Őt az elődje, Theresa May követi hárommillió fonttal, Liz Truss a negyedik, de ő egyelőre nem éri el az egymillió fontot.

A modern kori brit történelem legrövidebb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke azonban nem panaszkodhat, ha órabérről van szó: Truss óránként húszezer fontot kapott egy Tajvanon a világpolitikáról mondott beszédéért – ez a brit átlag órabér majdnem 1600-szorosa.

Former British Prime Minister Liz Truss visits Taiwan
epa10633084 Former British Prime Minister Liz Truss delivers a speech, during an event in Taipei, Taiwan, 17 May 2023. Former British Prime Minister Liz Truss is visiting Taiwan for five days to meet with several high-ranking officials.  EPA/RITCHIE B. TONGO
Húszezer fontot megért a tajvaniaknak, hogy meghallgassák Liz Truss véleményét a világpolitikáról.
Fotó: Ritchie B. Tongo / MTI

Azonban nem csupán a miniszterelnökség lukratív pozíció még a távozás után is, hasonlóan jól fizet a későbbiekben az is, ha valaki a kabinet tagja volt. A számok alapján ugyanis a húsz legmagasabb órabérért maszekoló képviselő közül 18 rendelkezik kormányzati tapasztalattal.

Vannak olyan képviselők, akik többet dolgoznak a törvényhozáson kívül, mint a Parlament falain belül.

Közülük a legaktívabb Douglas Ross, a skót parlament konzervatív frakciójának vezetője, aki 3739 órát dolgozott az előző választás óta képviselőként és 3869-et egyéb pozícióban, 89-et például a skót labdarúgó bajnokságban bíróként. 

Nem politikai másodállásban a konzervatív Dan Poulter dolgozik a legtöbbet a képviselőség mellett: 3508 órán át az állami egészségügyben kezelte a betegeket, de a rossz nyelvek szerint pszichiáterként a parlamentben is bőségesen akadt volna munkája.