BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lengyel elnök: a litvánok az egyik egyik legfontosabb szövetségeseink

A Krím félsziget 2014-es orosz elcsatolása után Lengyelország és Litvánia összehangolta regionális politikáját.

Litvánia Lengyelország egyik legfontosabb partnere és szövetségese a térségben – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök vilniusi látogatásán a litván államalapítás ünnepén csütörtökön. Beszédében Duda a lengyel–litván történelem legfontosabb eseményeit kiemelve elmondta: a közös történelmi örökség az elmúlt években új értékkel gazdagította a két ország kapcsolatát.

SIMONYTE, Ingrida ; DUDA, AndrzejVilnius, 2023. július 6.
Ingrida Simonyte litván miniszterelnök (j) fogadja Andrzej Duda lengyel államfőt a vilniusi kormányfői hivatalban 2023. július 6-án.
MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka
Fotó: Radek Pietruszka / MTI

Tökéletesen tisztában vagyunk vele, hogy a Közép- és Kelet-Európa demokratikus országai, különösen a Lengyelország és Litvánia közötti együttműködés és szolidaritás mindannyiunk biztonságának, függetlenségének és szabadságának garanciája

– hangoztatta Duda.

Együtt erősebbek vagyunk, bátrabbak, és többre vagyunk képesek

– erősítette meg Gitanas Nauseda litván köztársasági elnök.

A Krím félsziget 2014-es orosz elcsatolása után Lengyelország és Litvánia szorosabbra fűzte kapcsolatait, és összehangolta regionális politikáját is, amelyre a tavaly februárban kezdődött ukrajnai háború következtében még nagyobb hangsúlyt fektettek. A két ország, a Lengyel Királyság és a Litván Nagyfejedelemség évszázadokig közös államalakulatot alkotott. A Lengyel–Litván Unió Lengyelország harmadik felosztásáig, 1795-ig állt fenn. 

Lengyel katonákat vezényelnek Litvániába a NATO-csúcs védelmére

A NATO-csúcsot július 11-én és 12-én rendezik meg.

Borítókép forrása: AFP

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.