BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megállapodott az Európai Tanács és az Európai Parlament a lőszergyártás felfuttatásáról

Az egyezség 500 millió eurónyi közösségi forrást nyit meg a lőszergyártók előtt.

Előzetes megállapodás született az Európai Tanács elnöksége és az Európai Parlament képviselői között a kontinens lőszergyártásának felpörgetését célzó javaslatról. Az egyezség 500 millió eurónyi forrást nyit meg az uniós költségvetésből, hogy segítse a gyártási kapacitások bővítését főként a tüzérségi lőszerek és rakéták területén – közölte a tanács pénteken.

Production,Bullet,For,Automatic,Rifle.,7.62,Mm,Bullet,For,Automatic
Fotó: Shutterstock

A tájékoztatás szerint ezzel életbe lép a tanács által márciusban elfogadott, a földrész hosszú távú lőszergyártását bővítő terv harmadik lépcsője, amely egyaránt segíti Ukrajnát és a tagállamokat.

Margarita Robles, az EU soros elnöki tisztjét betöltő Spanyolország hadügyminisztere a megegyezés sebességét hangsúlyozta, amely 

bizonyítja az EU megingathatatlan kiállását Ukrajna mellett, miközben erősíti a közösség védelmi technológiájának és iparának alapjait is.

Az új szabályok keretében létrehozott eszköz pénzügyileg is támogatja a lőszer- és rakétagyártást a teljes ellátási láncon, ráadásul a közösségi mellett a magánfinanszírozást is megnyithatja az iparági szereplők előtt.

Az előzetes megállapodást most a tanácsnak és a parlamentnek is jóvá kell hagynia, amire még július vége előtt sor kerülhet a tájékoztatás szerint.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.