BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merényletet kíséreltek meg híres orosz médiaszemélyiségek ellen

Margarita Szimonyjan, az RT televízió főszerkesztője és Kszenyija Szobcsak rádiós és televíziós műsorvezető elleni merényleteket akadályozott meg az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat. A támadást a 88-as Paragrafus nevű neonáci csoport akarta elkövetni. Szobcsak a YouTube-csatornáján gyakran kritizálta az orosz hatóságokat és az Ukrajna ellen indított háborút.

Két ismert médiaszemélyiség elleni merényletet sikerült meghiúsítaniuk az orosz hatóságoknak – jelentette be szombaton az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Russian President Putin addresses security services in Moscow
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A szervezet közleményéből kiderült, hogy 

Margarita Szimonyjan, az RT televízió főszerkesztője és Kszenyija Szobcsak rádiós és televíziós műsorvezető volt a tervezett támadások célpontja. 

A hatóságok pénteken őrizetbe vették Moszkvában és a Rjazanyi területen a 88-as Paragrafus nevű neonáci csoport több tagját, valamint olyan személyeket, akiket az ukrán szolgálatok béreltek fel a tervezett gyilkosságok elkövetésére – állította az FSZB.

Oroszország légicsapásokkal megsemmisített két ukrán lőszerraktárt

Sorozatos ukrán támadásokról, valamint szilárd orosz védelemről számolt be a TASZSZ hírügynökség. Orosz katonai források szerint az ukránok nagy erőkkel próbálnak utat törni a keleti fronton, Bahmut környékén, illetve hírszerző csapatok Herszonba igyekeztek átjutni a Dnyipro folyón. Az oroszok azt közölték, hogy számos ukrán katonát és felszerelést megsemmisítettek.

Margarita Szimonyjan a Kreml egyik befolyásos arca és hangja az orosz médiában. Kszenyija Szobcsak pedig, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök egykori politikai mentora, a néhai Anatolij Szobcsak volt szentpétervári polgármester lánya, jelenleg népszerű YouTube-csatornát vezet, amelynek adásaiban gyakran bírálóan szól az orosz hatóságokról és az Ukrajna ellen tavaly februárban indított háborúról.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.