BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkva: az ukrán hadsereg közel 600 katonát vesztett egy nap alatt

Igor Konasenkov altábornagy szerint Donyeck térségében 16 támadást hárítottak el az orosz csapatok az utóbbi egy nap során. Az orosz erők megsemmisítették az ukrán 110. gépesített dandár kommunikációs központját, valamint az ukrán 63. gépesített dandár irányítási pontját is.

Az orosz hadsereg folytatta a Krími híd elleni támadás miatti megtorló csapásokat éjszaka, precíziós támadást mérve a levegőből és a tengerről Odessza, illetve Ilicsevszk (ukrán nevén Csernomorszk) térségében ukrán vízi drónok gyártóegységeire, illetve tárolóira – erősítette meg Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a mai hadijelentést ismertetve.

Russia attack on Ukraine's Odesa
Már 512 napja tart a háború.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A tábornok szerint ezenfelül az üzemanyag-infrastruktúra létesítményeit és hadianyagraktárakat támadtak csütörtökre virradóra Mikolajiv határában. Hangsúlyozta, hogy a kijelölt célpontokat mind megsemmisítették. A művelet annak következménye volt, hogy hétfőre virradóra két vízi drónnal (robbanószerrel megpakolt távirányítású vízi járművel) csapást mértek a Krími hídra. Vlagyimir Putyin orosz elnök terrorcselekménynek minősítette a történteket.

Konasenkov szerint az ukrán hadsereg 595 katonát vesztett egy nap alatt, közülük 210-en a Donyeck régióban dúló harcokban estek el. A tábornok felhívta a figyelmet arra, hogy Donyeck térségében 16 támadást hárítottak el az utóbbi egy nap során. Közölte azt is, hogy a donyecki Avgyijivka és Torszkoje települések térségében megsemmisítették az ukrán 110. gépesített dandár kommunikációs központját, valamint az ukrán 63. gépesített dandár irányítási pontját.

A tábornok beszámolt arról is, hogy egyéb megsemmisített harceszközök mellett az orosz légvédelem lelőtt hét HIMARS rakétát, valamint 32 ellenséges drónt. Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, az orosz hadsereg Odessza térségére mért légicsapásokat, az ukrán média szerint a légvédelem a támadó eszközök többségét megsemmisítette, azonban egyik fél állításait sem lehet megerősíteni.

Kína rekordmennyiségben vásárolja az orosz olajat

Júniusban ismét rekordra ugrott az Oroszországból származó olajimport, a feldolgozók annak ellenére folytatják a beszerzést, hogy csökken a többi irányadó olajfajtához képest kínált árengedmény. A pekingi vámhivatal csütörtökön nyilvánosságra hozott adatai szerint összesen 10,5 millió tonnát importáltak a múlt hónapban, naponta 2,56 millió hordót. Ez 44 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.