Az aszpartám édesítőszernek „lehetséges rákkeltő” hatása van, de fogyasztása az elfogadott szinteken belül továbbra is biztonságos – jelentette ki pénteken az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) tartozó két csoport. A Világgazdaság is megírta, hogy
a Coca-Cola diétás üdítőktől a Mars Extra rágógumikon keresztül egyes Snapple italokig használt aszpartám júliusban kerülhet először az IARC-nak a rákkeltő hatású összetevőket tartalmazó listájára.
A besorolás értelmében az aszpartám ugyanabba a kategóriába került, mint például az egész leveles aloe vera kivonatot és néhány savanyított zöldséget.
A döntést a WHO két különálló szakértői testülete hozta meg, amelyek közül az egyik azt értékeli, hogy van-e elég bizonyíték arra, hogy egy anyag potenciálisan ártalmas, a másik pedig azt értékeli, hogy az adott anyag mekkora kockázatot jelent potenciálisan a valós életben - írja a Reuters.
A napi 40 milligramm per kilogramm alatt a napi aszpartámfogyasztás továbbra is biztonságos – jelentette ki pénteken a WHO és az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó, közös szakértői bizottsága (JECFA) hozta meg.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.