BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ahány ház, annyi szokás: kiderült, hány éves kortól engedik egyedül iskolába a gyerekeket

Ausztriában hamar önállóan indulhatnak útnak a kisdiákok. A magyar szülők jóval óvatosabbak.

Az általános iskola első napjaiban jellemzően a szülők, a nagyszülők vagy az idősebb testvérek kísérik az elsősöket oktatási intézményükig, de ahogy nagyobbak lesznek a kis nebulók, egyre gyakoribbá válik az önálló iskolába járás – derült ki az Ifjúságkutató Intézet friss nemzetközi kutatásának eredményeiből, amely azt vizsgálta, hogy a felnőttek hány éves kortól engednék el a gyerekeiket egyedül az iskolába.

Little,Girl,With,A,Backpack,Going,To,School.,Back,View
Fotó: Shutterstock

A tizenkét országban végzett felmérés eredményei alapján a válaszadók két csoportba sorolhatók. Az országok egy része akár már 10 éves kor előtt egyedül indítja útnak gyermekét (ide tartozik Ausztria, Csehország, Észak-Macedónia, Horvátország, Montenegró, Szerbia és Szlovénia), a másik része inkább 10 éves kortól hagyná, hogy csemetéje először menjen kíséret nélkül az iskolába (ide sorolható Bulgária, Lengyelország, Románia és Szlovákia és Magyarország is).

A megkérdezett magyar szülők fele úgy véli, hogy 10 és 12 éves kor között engedhető meg először, hogy a diákok egyedül közlekedjenek az otthon és az iskola között.

A hazai válaszadó negyede (25 százalék) gondolja úgy, hogy tízévesen már járhat önállóan iskolába a gyermek.  

A felmérésben a válaszadást főleg a környezet-, illetve közbiztonság, a tanintézmény elhelyezkedése, valamint a gyermekek érettségi szintje befolyásolhatta. Az eredmények alapján megállapítható az is, hogy a nyugatabbra lévő országok kevesebb tanintézményben töltött idő után is hagynák, hogy az iskolások egyedül közlekedjenek.

Portrait,Of,A,Happy,Child,With,A,Briefcase,On,His
Fotó: Shutterstock

Az elemzésben vizsgált országok közül a két végletet Ausztria és Bulgária képviseli. Miközben nyugati sógorainknál átlagosan 8, utóbbiban 11 évesen engednék, hogy először egyedül közlekedjenek a gyerekek.

Megjelent a rendelet a 2023/2024. tanév rendjéről – indulhat a tanszerbeszerzési dömping

Hivatalossá vált, hogy mikor kezdődik és mikor ér véget a következő tanév, illetve hogy mikor lesznek a szünetek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.