BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Wagner-matricákat kihelyező oroszokat tartóztattak le Lengyelországban

A gyanúsítottak krakkói és varsói házfalakat plakátoztak ki a Wagner csoport logóját tartalmazó matricákkal. Tevékenységükért akár 500 ezer rubel bírságot (mintegy 1,7 millió forint) is kaphattak.

A Wagner orosz magánhadsereget népszerűsítő matricák terjesztése miatt két orosz állampolgárt vettek őrizetbe Lengyelországban – közölte hétfőn Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter.

Wagner’s head Yevgeny Prigozhin leaves Southern Military District in RostovROSTOV-ON-DOM, RUSSIA - JUNE 24: Head of the Wagner Group Yevgeny Prigozhin left the Southern Military District headquarters on June 24, 2023 in Rostov-on-Don, Russia. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP (illusztráció)

A két gyanúsított Krakkóban és Varsóban terjesztette a propagandaanyagokat. Mindkét férfit a többi között kémkedéssel gyanúsították meg, és ideiglenes letartóztatásba helyezték, miután a lengyel Belbiztonsági Ügynökség a rendőrséggel együttműködve őrizetbe vette őket – derül ki a Kaminski bejegyzéséből a korábban Twitterként ismert X közösségi oldalon.

A gyanúsítottak, Alekszej T. és Andrej G. múlt csütörtökön krakkói, majd pénteken varsói házfalakat plakátoztak ki a Wagner csoport logóját tartalmazó matricákkal.

A5-ös méretű matricákon a logón kívül a „We are here. Join us” (Itt vagyunk. Csatlakozz hozzánk) felirat látható, valamint egy orosz nyelvű honlaphoz vezető QR-kód is. 

A két orosznál összesen háromezer darab ilyen jellegű, Moszkvában beszerzett anyagot találtak, ebből mintegy 300 matricát sikerült kihelyezniük – olvasható a belügyminisztériumi közleményben. 

Tevékenységükről folyamatosan fényképes dokumentációt készítettek, ennek alapján akár 500 ezer rubel bírságot (mintegy 1,7 millió forint) kaphattak.

Őrizetbe vételük után a krakkói ügyészség szervezett bűnözéssel és korrupció elleni harccal foglalkozó részlegén hallgatták ki őket.

A két férfit egyebek között a külföldi hírszerzés javára folytatott kémkedéssel, egy terrorista bűntettek elkövetését célzó, nemzetközi fegyveres bűnszervezetben való részvétellel, valamint tiltott nemzetközi zsoldoscsoportba való verbuválással gyanúsították meg – mondta Karol Borchólski, a lengyel ügyészség sajtóosztályának munkatársa. Az említett tettekért tíz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Borchólski úgy látja: a gyanúsítottak tevékenysége az Európai Unióval és a NATO-val szemben folytatott hibrid hadviselés egyik elemét képezte. A két orosz feltételezhetően Berlinben és Párizsban is hasonló tevékenységet folytatott, és további akciókat terveztek. 

Az ukrajnai háborúban bevetett orosz katonai magáncég, a Wagner Fehéroroszországba való áttelepítése miatt Varsó megerősítette a fehérorosz határ védelmét, vezető lengyel politikusok pedig arra figyelmeztetettek, hogy a zsoldosokat felhasználhatják a lengyel–fehérorosz határ destabilizálására.

 


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.