BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ukrán orgyilkos csapatok hullahegyeket gyártanak, hogy imponáljanak Zelenszkijnek – véli a volt kémfőnök

Egy volt ukrán kém, Valentin Nalivajcsenko egy interjúban arról beszélt, hogy az ukrán orgyilkosok átléptek egy határt. Az exkém szerint a beépített ügynököknek nem kell minden eléjük kerülő embert meggyilkolni, csak azért mert megtehetik. Nalivajcsenko azzal kapcsolatban fogalmazta meg véleményét, hogy a háború kitörése óta az ukránok rengeteg merényletet hajtottak végre a megszállt területeket.

Oroszország Ukrajna elleni inváziójának kezdete óta az ukrán orgyilkos csapatok már több tucat orosz tisztviselőt gyilkoltak meg a megszállt területeken és Oroszországban. Egy volt ukrán kém ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy az orgyilkosok túlságosan jól végzik a munkájukat.

the International Center for Peacemaking and Safety
Sniper the detachment American fur seal during exercises Rapid Trident / Sabre Guardian - 2015 at the International Center for Peacemaking and Safety, near Lviv, western Ukraine. Ukraine, Friday, July 24, 2015 (Photo by Danil Shamkin/NurPhoto) (Photo by Danil Shamkin / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Danil Shamkin

Valentin Nalivajcsenko korábban az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) vezetője volt, jelenleg pedig képviselő a parlamentben. A The Economistnak adott interjúban beszélt arról, hogy az ukrán hírszerzés egyre kockázatosabb akciókat vár el az ügynökeitől. Szerinte sok merénylet mögül hiányzik a stratégia és csak arra jók, hogy nagyobbak legyenek a hulla hegyek a háborúban. Nalivajcsenko szerint ez felesleges veszélyt jelent az ukrán orgyilkosoknak.

Az SBU-nak nem kellene mindenkit megölni, csak azért mert megtehetik 

– mondta a volt kém. Szerinte természetesen voltak szükséges merényletek is, de sokszor teljesen felesleges kockázatnak tették ki a titkosügynököket.

Az SBU kémelhárításának egy neve elhallgatását kérő tagja szintén aggodalmát fejezte ki a gyilkosságok miatt. Szerinte az SBU csak azért, hogy lenyűgözze Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, számos kis halat is célba vett, aminek nem volt kézzel fogható haszna – írta az Business Insider.

Az orosz kormány körül tolonganak a bohócok, a prostituáltak és a lúzerek. Meggyilkolhatsz belőlük akármennyit, a végén úgy is ketten lépnek a helyükbe 

– fogalmazta meg kritikáját az SBU tagja az elrendelt merényletekkel kapcsolatban.

Az ukrán titkosszolgálat állítólag fokozta az elrendelt merényletek számát az utóbbi időben. Az orgyilkosoknak elsősorban a háborútól távol működő orosz propagandistákat kell célba venniük. Kyrylo Budanov, az ukrán kémvezér még 2022 májusában beszélt arról, hogy ukrán orgyilkosaikat telepítettek a megszállt területekre és még Oroszországba is, akik csak célpontokra várnak.

Sok embert eltettünk már láb alól. Voltak nagy nyilvánosságot kapott esetek is, amikről mindenki hallhatott a médiának hála 

– mondta Budanov.

A legutolsó ismert merénylet idén júliusban történt. Ekkor egy orosz tengeralattjáró parancsnokát lőtték agyon futás közben, Krasznodarban. Korábban áprilisban volt egy nagyobb visszhangot kapott eset, amikor egy szentpétervári kávézóban felrobbantottak egy orosz katonai bloggert. Az Egyesült Államok szerint az ukrán titkosszolgálatnak voltak félresikerült akciói is. Ide sorolták az orosz szélsőjobboldali, nacionalista propagandista, Alekszandr Dugin lányának, Darja Duginanak a felrobbantását.

Ukrajna hivatalosan egyik merényletet sem vállalta fel.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.