BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Recep Tayyip Erdogan - Vladimir Putin meeting in Tehran

Erdogan a gabonamegállapodás mellett a békéről is tárgyalna ma Putyinnal

A török elnök szívesen közvetítene az oroszok és az ukránok között, akár a háború lezárásáról is.

Az oroszországi Szocsi városában találkozik hétfőn Recep Tayyip Erdogan török elnök és orosz kollégája Vlagyimir Putyin. A megbeszélés fő fókusza a gabonaalku felélesztése lehet, de a török sajtó szerint más témák is a terítékre kerülnek majd, így például az is, hogy Erdogan közvetítene az ukrajnai béke érdekében.

A megbeszélések legfontosabb eleme azonban – mint azt a török fél többször is jelezte – a fekete-tengeri gabonaszállítások lehetővé tétele lesz, melyről tavaly júliusban született megállapodás, török közvetítéssel és az ENSZ támogatásával. Azonban a harcoló felek között egyetlen nagy megállapodás júliusban véget ért, miután Oroszország elhagyta azt. Moszkva fő panasza az egyezség kapcsán az, hogy a fizetési szolgáltatásokat érintő szankciók miatt az orosz műtrágya- és gabonaexportot indirekt módon korlátozzák. 

Recep Tayyip Erdogan - Vladimir Putin meeting in Tehran
Fotó: ALI BALIKCI / AFP

Erdogan javaslata a Milliyet török hírportál szerint orvoslatot nyújt a fizetési és biztosítási problémákra és szankciókra, így akár újra megnyílhat a gabonafolyosó a Fekete-tengeren. A török elnök emellett a globális élelmiszer-biztonsággal és a Fekete-tenger békéjének és stabilitásának megőrzésével tervezi meggyőzni Putyint. A találkozó előtt külügyminisztere, Hakan Fidan Kijevben és Moszkvában is járt. 

Moszkva júliusi kilépése az egyezségből a gabonaárak rövid távú megugrását okozta, különösen miután az orosz csapatok az ukrán gabonainfrastruktúra ellen indítottak támadásokat. Kijev időközben orosz részvétel nélkül is folytatná a tengeri exportot – idézi fel a France 24.

Ezzel összefüggésben a török elnök másik fontos kezdeményezése a béke elérését célozza a térségben, ugyanis Erdogan fel kívánja ajánlani közvetítői szerepét az orosz–ukrán háború lezárása céljából. 

Törökország hajlandó a felek közötti közvetlen tárgyalásoknak is helyet biztosítani.

Azonban a háborús felek álláspontja között egyelőre nagy a távolság, kompromisszumra kevés az esély, hiszen Ukrajna szeretné területi egységét és szuverenitását megőrizni, míg tavaly szeptemberben Oroszország több ukrán tartományt annektált, igaz a hódítást harmadik országok nem ismerik el hivatalosan.

A találkozó harmadik fontos elemét az energetikai kérdések jelenthetik, különös tekintettel az orosz földgáz Európa felé történő szállítása Törökországon keresztül. Putyin korábban javaslatot tett arra, hogy Törökországot gázpiaci központtá tegye, ugyanakkor az Afrikai Csúcs után arról beszélt, hogy az országnak tranzitszerepet szán és nem kívánja ott tárolni is a nyersanyagot.

A megbeszélés negyedik témája a terrorizmus elleni együttműködés lesz, főként Szíriában.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.